Raad kritisch over uitblijven van handtekeningen veerpont

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Oppositiepartijen PvdA, Gemeentebelangen en VVD hebben donderdagavond kritische vragen gesteld aan wethouder Speksnijder over het uitblijven van de handtekeningen voor de overname van de veerpont. Ook het CDA zei een ?raar onderbuikgevoel' te hebben.

Het contract tussen de nieuwe exploitant Veerpont Genemuiden BV en Connexxion Water is nog steeds niet gezet omdat eerstgenoemde nog vragen heeft over het door Connexxion overhandigde personeelsdossier. ?De intentie is nog steeds dat het voor 1 april rond is?, zei Speksnijder tegen de raad. ?Morgen zitten de juristen bij elkaar. De intentie is om er dan met elkaar uit de komen. Dinsdag staat de afspraak met de notaris gepland.?

De oppositie had een motie (wat voor motie bleef in het midden) tegen de wethouder in de aanslag, maar besloot deze donderdag nog niet in te dienen.

De gemeenteraad ging 12 maart nog akkoord met een afkoopsom van 75.000 euro aan Connexxion Water, dat jarenlang de exploitatie van de veerpont tussen Genemuiden en Zwartsluis verzorgde. Daarmee kwam, zo dacht zij, een definitief einde aan wat een slepend conflict tussen Connexxion en de gemeente Zwartewaterland was geworden.

In de raad leefde toen wel onzekerheid over het beschikbaar stellen van de afkoopsom, zonder dat de handtekeningen onder het overnamecontract gezet waren. De raad werd toen gerust gesteld door het college van b en w, dat aangaf dat Veerpont Genemuiden BV definitief de nieuwe eigenaar van de pont tussen Genemuiden en Zwartsluis wordt. Wethouder Speksnijder zei toen dat de onderhandelingen nagenoeg rond waren. En dat er op dat moment al een juridische zekerheid was dat de overname doorgaat.

?De ondertekening zou slechts nog een formaliteit zijn?, aldus PvdA'er Klaas Eenkhoorn. ?We kregen eerst te horen dat er getekend zou worden. Later werd dat herroepen omdat de afstemming meer tijd vroeg. Dat lijkt ons tegenstrijdig. Wij zijn van mening dat we destijds niet juist geïnformeerd zijn. Anders hadden we een andere stelling ingenomen.?

Speksnijder antwoordde dat alle overeenkomsten op dat moment klaar waren en dat hij naar eer en geweten de raad heeft geïnformeerd. ?Die contracten deugen nog steeds. Maar op het laatste moment werd nog een personeelsdossier gestuurd door Connexxion, waaruit bleek dat er meerdere werknemers langdurig ziek waren. Daar wilde het nieuwe veerbedrijf duidelijkheid over en met hun jurist over praten. Het is nu aan beide partijen om tot oplossing te komen.?

Ook de VVD was kritisch. ?In dit soort onderhandelingen mag geen partij iets te goeder trouw aannemen?, aldus VVD'er John Smits. ?Het zijn zakelijke onderhandelingen.?

Roel Withaar van Gemeentebelangen: ?De vorige raadsvergadering werd nadrukkelijk aangegeven: de stukken liggen bij de notaris, het is slechts nog een kwestie van handtekeningen zetten. Maar als ik nu lees dat de stukken niet uitgewerkt zijn, kunnen ze ook niet bij notaris liggen. Dat vind ik een vreemde en kwalijke zaak.?

Coalitiepartij CDA zette eveneens vraagtekens bij het uitblijven van de handtekeningen. ?Hier waren wij al angstig voor?, aldus Henk Buit. ?Daarom waren wij toen ook terughoudend. Wij twijfelen niet aan de oprechtheid van de wethouder. Maar wij nemen raadsbesluiten op feiten, niet op losse eindjes. Ik krijg toch raar een onderbuikgevoel.?

ChristenUnie en SGP waren minder kritisch en gaven aan dat er vertrouwen is dat het goed komt. Mocht het allemaal toch spaak lopen, is ook duidelijk wat dan gebeurt. Speksnijder: ?Dan is Connexxion gehouden aan de huidige overeenkomst. En wij natuurlijk ook.?

Wordt vervolgd.