Natuurgebied De Brommerd krijgt schoonmaakbeurt

Algemeen

HASSELT - Natuurgebied De Brommerd bij Hasselt wordt deze ochtend (zaterdag) vrijgemaakt van zwerfvuil. Wethouder Arie Speksnijder geeft het startsein.

Deze opschoonactie in De Brommerd wordt gefaciliteerd door het zwerfvuilprogramma ?Mooi Schoon', dat ROVA samen met veertien gemeenten, waaronder Zwartewaterland, uitvoert. Tot en met 28 maart komen in zeven gemeenten vrijwilligers in actie om de oevers van de IJssel en het Zwarte Water op te schonen. Vandaag vinden de eerste schoonmaakacties plaats in Zwartewaterland en Olst-Wijhe.

?Op de oevers van de IJssel en het Zwarte Water blijft na de winter veel zwerfvuil achter?, aldus de initiatiefnemers. ?Hierdoor ziet de omgeving er niet alleen vervuild uit, het is ook slecht voor het milieu. Zwerfvuil dat in het water terecht komt, wordt via de rivieren naar zee verplaatst waar het bijdraagt aan de plastic soep. Dit wereldwijde probleem verdient aandacht en daarom is er een oproep gedaan om op lokale schaal in actie te komen. Vrijwilligers hebben zich opgegeven om zwerfvuil te ruimen.?

Dit gebeurt op tien locaties in de gemeenten Zwartewaterland, Olst-Wijhe, Hattem, Heerde, Zwolle, Deventer en Zutphen. Dit project is een samenwerkingsverband tussen ROVA, Cambio, Sportvisserij Oost Nederland, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Deze partijen werken samen om zwerfvuil langs de oevers van de IJssel en het Zwarte Water tegen te gaan. Hiervoor organiseren zij samen met gemeenten en vrijwilligers opruimacties en infomeren ze burgers over het zwerfvuilprobleem.