Afbeelding

Burgemeester op de bres voor Zwartewaterlandse jongeren

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder verzet zich tegen het negatieve beeld dat in de afgelopen periode is ontstaan van jongeren in de gemeente Zwartewaterland. ?Het aantal klachten over hen is echt zeer, zeer beperkt?, benadrukt hij. ?Dat komt doordat met onze jongeren niets mis is.?

De burgervader reageert hiermee op enig rumoer dat recent ontstond over een aantal niet-geregistreerde keten in Genemuiden en een tijdsovertreding begaan door Keet de Kolk. Horecaondernemer Johan Snel van d'Olde Soldoat kaartte beide onderwerpen aan tijdens een raadsvergadering, waarna lokale media er uitgebreid over berichtten. ?Onze jongeren zijn meer dan gemiddeld betrokken op elkaar?, vindt Bilder. ?Ook bij groepen rond keten is sprake van een heel sterke sociale cohesie. Jongeren vormen echt een warme deken om elkaar. Dat is iets dat je elders niet tegenkomt. Daar komt bij dat we nauwelijks klachten krijgen over de keten.?

Bilder erkent wél dat Keet de Kolk een overtreding heeft begaan. Daarnaast is, met name, één niet-geregistreerde keet op het Genemuider industrieterrein ?scherp in het vizier'. ?Omdat daar mogelijk dingen gebeuren die strijden met de regelgeving?, legt de burgemeester uit. ?Daarnaast is het denkbaar dat daar door de omvang van het gezelschap gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Zeker als grotere groepen mensen ergens boven in het pand zitten, waar bij een normale horecagelegenheid een vluchtweg behoort te zijn. Op deze plek mag geen horecagelegenheid zijn, of iets dat daar op lijkt.?

Over de grootte van de groep jongeren in deze keet kan Bilder op dit moment niets zeggen. ?Het handhavingstraject loopt nu. Dat is een traject waarbij verdergaande stappen worden gezet. Wij hebben het beeld dat daar echt iets mis is. Daarbij vindt hoor en wederhoor plaats en staan beroepsmogelijkheden open voor degene die het betreft.?

Het is een kwestie van weken voordat dit proces is afgerond, aldus Bilder. Hoeveel niet-geregistreerde keten er verder nog in Zwartewaterland zijn, kan de burgemeester moeilijk benoemen. ?Omdat het altijd de vraag is: wanneer is een keet een keet? Als er ergens in de garage bij een woning een aantal jongens bij elkaar is met een kratje bier, is het dan een keet??

De gemeente heeft een speciaal ketenbeleid, waarbij sprake moet zijn van een ?verlengde huiskamer'. Vijf van dergelijke keten zijn in Zwartewaterland geregistreerd, waarmee jongerenwerk en politie nauwe contacten onderhouden. ?Het gaat om gelegenheden waar vaste vriendengroepen van rond de twintig personen bij elkaar komen en dat gestructureerd doen. We hebben ook locaties in het vizier die mogelijk als keet fungeren, maar niet als zodanig zijn aangemeld. Dat zijn er twee of drie in Genemuiden, waarvan er één dus heel serieus in het vizier is.?

Keet de Kolk is, hoewel de ?ongelukkig gekozen naam' anders doet vermoeden, geen keet maar een jongerenverenging. Wel beging het onlangs een overtreding doordat op een zondagochtend om 5.30 uur nog jongeren in het pand waren. Dit terwijl de sluitingstijd 23.30 uur is, om 1.00 uur de tap dicht moet en om 2.00 uur de laatste jongere het pand moet hebben verlaten. Vorige week maandag sprak de burgemeester met een delegatie van Keet de Kolk. ?Er is duidelijk aangegeven dat bij de eerstvolgende overtreding ook direct sancties volgen?, legt Bilder uit. ?De tijd van waarschuwen is wel voorbij. Overigens hebben de mensen die er waren ook aangegeven hun leven te willen beteren. Dat hebben ze afgelopen weken al bewezen.?

Mocht het toch weer mis gaan, zijn volgens Bilder verschillende sancties denkbaar. ?Dat kunnen financiële sancties zijn, maar ook sluiting of vervroeging van de sluitingstijd. Het zou in de rede liggen om met laatstgenoemde te beginnen.?

Maar daarop wil de burgemeester niet te hard vooruitlopen. Hij benadrukt dat hij met vertrouwen de toekomst tegemoet ziet en er weinig klachten over Keet de Kolk zijn. Hetzelfde positieve beeld heeft Bilder over andere jongeren in deze gemeente. ?Uit de grond van mijn hart ben ik positief over onze jongeren.? Wel ziet hij een groot drankprobleem. ?Onze jongeren consumeren meer drank dan gemiddeld. Ze beginnen daar vroeger mee dan in andere delen van het land. Daar hebben wij preventiebeleid op ontwikkeld.?

Zwartewaterland heeft volgens Bilder een goed netwerk, waarmee jongeren bereikt kunnen worden. ?We zijn ons bewust van onze immense taak. Het probleem lossen we alleen niet van de één op ander dag op. Het moet ook bij de ouders binnen dringen. Er zijn veel ouders in onze gemeente die het helemaal niet zo erg vinden dat hun kinderen van veertien of vijftien jaar al een biertje nemen.?

Over drugsgebruik in Zwartewaterland constateert Bilder tot slot: ?Ik informeer er heel veel naar en ben er zelf ook buitengewoon op gefocust. Ik krijg vanuit de politie niet het signaal dat er sprake is van een serieus probleem. Daarmee niet zeggende dat hier helemaal geen drugs worden gebruikt. Maar het is toch tamelijk incidenteel. We hebben er echt scherp oog voor. Dat geldt ook voor keten. Als er sprake is van gesignaleerd drugsgebruik, zullen wij snel optreden.?