Kieskompas online met zeven Groot Salland-partijen

Algemeen

REGIO - De partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen van Groot Salland  hebben zich gisteravond gepresenteerd tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het hoofdkantoor van het waterschap in Zwolle. De lijsttrekkers van de zeven partijen gingen met elkaar in debat aan de hand van stellingen. Deze stellingen zijn vanaf vandaag ook te bekijken op www.kieskompas.nl.

Veel meer informatie over de partijen, inclusief filmpjes van de lijsttrekkers en verkiezingsprogramma's zijn te vinden op www.wgs.nl/verkiezingen. De zeven deelnemende partijen zijn Water Natuurlijk, CDA, ChristenUnie, Sallandse Gemeentebelangen, SGP, VVD en de Algemene Waterschapspartij.

De verkiezingen voor de waterschappen zijn tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten op 18 maart. Twee weken voor de verkiezingen stellen de waterschapskandidaten zich voor in een verkiezingskrant die huis-aan-huis wordt verspreid. Tegen die tijd ontvangen kiezers ook hun stempassen voor beide verkiezingen thuis. Ten behoeve van de verkiezingskrant hebben de lijsttrekkers van de partijen alvast een aantal voor hen belangrijke verkiezingsthema's laten opschrijven.

Water Natuurlijk
Hans de Jong: "Water Natuurlijk onderscheidt  zich door verder te kijken dan alleen de pure waterschapstaken. Een van onze successen is het openstellen van de schouwpaden, zodat iedereen er nu vrij kan wandelen. Natuur, ecologie, recreatie en landschap zijn voor Water Natuurlijk belangrijk. We kijken ook vér vooruit: de klimaatverandering raakt ons allemaal, ook in de dorpen en steden. Water Natuurlijk zoekt steeds slimme en vernieuwende oplossingen. We zijn een onafhankelijke echte waterschapspartij en betrekken zoveel mogelijk alle inwoners bij wat er speelt rond waterzaken."

CDA
Henk Oegema: "Veiligheid: bescherming tegen hoogwater is erg belangrijk. Het CDA wil een veerkrachtig watersysteem dat duurzaam en klimaatbestendig is en voor schoon water zorgt. Het CDAwil een goede samenwerking met gemeentes, provincie, de landelijke overheid, landbouw, natuur- en terreinbeherende organisaties. Er moet draagvlak van de samenleving zijn voor het waterbeleid! Daarnaast zorgt het waterschap voor beheer en kwaliteit van het water tegen aanvaardbare kosten, maar ook dat de beoogde fusie uitgevoerd wordt en de beoogde voordelen binnengehaald worden."

ChristenUnie
Herman Odink: "We hebben deze bestuursperiode aandacht gevraagd voor de niet afbreekbaarheid van medicijnresten in het afvalwater. Dat is een probleem. We zullen ook in de komende bestuursperiode samenwerking moeten zoeken met de markt om hiervoor innovatieve oplossingen te bereiken. Daarnaast moeten we blijven besparen op beheerskosten en onderhoudskosten. ChristenUnie blijft zich ook inzetten voor de beheersbaarheid van de stijgende waterschapslasten. Dat kan door snel en slim samen te werken met andere waterschappen, gezamenlijk inkopen bijvoorbeeld, maar ook door samen te werken met gemeentes en provincies. Zo houden we de stijging beperkt."

Sallandse Gemeentebelangen
Erik Smeenk: "Wij onderscheiden ons van andere partijen door onze basis. Kandidaten op de lijst zijn lokaal betrokken, hebben passie voor water en zijn niet beïnvloed door landelijke politiek. We zijn betrokken bij ons woongebied en zeer benaderbaar voor de bevolking. Wij staan voor het lokale. Wij vinden het belangrijk dat Waterschap Groot Salland bij mensen aan de keukentafel komt zitten bij aanvang van projecten om zo problemen die kunnen ontstaan aan de voorkant weg te gaan nemen. Het verhoogt ook de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van het Waterschap."

SGP
Jan Visscher: "De SGP is anders dan andere partijen doordat ze tegen grote overheidsorganisaties is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit in bestuurlijk opzicht geen meerwaarde heeft, de afstand tot de burger wordt groter en ook financieel levert het geen voordeel op. En daarom blijven we ons tegen fusies verzetten. Wanneer u op 18 maart op ons stemt dan willen we ook in de nieuwe periode een constructieve bijdrage leveren aan het bestuur. Zo streven we naar lage tarieven voor u als burger en eerlijke kostenverdeling tussen burger en bedrijfsleven."

VVD
Ad Nijhuis: "De VVD waarschuwde de afgelopen bestuursperiode keer op keer voor te snelle stijging van waterschapslasten. En uiteindelijk leverde dat succes op. Als bestuur moet je juiste keuzes maken. In Engeland en in Duitsland was nog maar kort geleden forse wateroverlast. Hoogwater levert altijd een risico op, ook in Nederland. Daarom moeten we blijven nadenken over maatregelen. Als VVD kiezen we voor veiligheid. Indien we ?leukere dingen' even in de ijskast zetten kan veiligheid prima samengaan met het huidige niveau van de waterschapsbelasting."

Algemene Waterschapspartij Groot Salland
Femmy le Clercq-Westhuis: "Wij zetten ons in voor een goede balans tussen de 4 w's: waterveiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit en waternatuur. Dit doen we zonder politieke belangen. We zijn onafhankelijk, deskundig en betrokken. De speerpunten van de Algemene Waterschapspartij Groot Salland zijn sociale innovatie, technische innovatie, waterschapsacademie voor burger en bedrijven, participatie van burgers/bedrijven/organisaties en invloed op gebiedsniveau vanaf de planontwikkeling. We zijn voor samenwerking en hebben tegen de fusie gestemd. We zullen de concrete consequenties van de fusie kritisch volgen."