Grootschalige oefening dijkleger voor veilige dijken

Algemeen

ZWARTSLUIS/GENEMUIDEN - Ruim vierhonderd vrijwillige dijkwachters van Waterschap Groot Salland (WGS) gaan zaterdagen 7 en 14 februari de dijken op voor een levensechte oefening. Doel is om vertrouwd te raken en blijven met praktijksituaties en specifiek voor het eigen dijkdeel.

De oefening draagt bij aan het adequaat handelen van het Waterschap bij (dreigend) hoog water. ?De dijkwachten zijn de ogen in het veld en dragen bij aan onze veiligheid tegen hoog buitenwater?, aldus WGS. ?Enkel en alleen via de dijkwachten heeft het waterschap permanente controle op iedere meter dijk.?

Op 7 februari loopt de dijkwacht patrouille op de dijken langs de IJssel (benedenstrooms van Zwolle) en het Kampereiland. Tegelijkertijd wordt er aan de noordzijde van het Kampereiland geoefend met het leggen van zandzakken. Op 14 februari oefent het dijkleger in het gebied van de polders rond Genemuiden, het Zwarte Water en Meppelerdiep.

Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 650 vrijwilligers. Om in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid te zijn, wordt er door het dijkleger jaarlijks in de praktijk geoefend.

Voor de medewerkers van het Waterschap, de dijkringcommandanten en de eerste dijkpostcommandanten begint de dag om 7.00 uur. De dijkwachters lopen in drie 'diensten' tussen 9.00 en 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de blauw/gele jas met het opschrift ?DIJKWACHT'. De oefeningen zijn zo realistisch mogelijk, door gebruik te maken van beeldmaterialen in het veld.

Dijkwachters inspecteren de dijken op zogenaamd zand meevoerend kwelwater, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk (schapen, koeien, paarden) en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Dit zijn situaties die de dijkwachters ook tegen kunnen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater en die, als ze niet tijdig ontdekt worden, schadelijke gevolgen kunnen hebben.

Dit jaar is de oefening uitgebreid met het plaatsen van zandzakken op het Kampereiland. De reden hiervoor is dat in de periode van 2015 tot 2018 de dijk langs het Zwarte Meer voor het grootste deel niet voldoet aan de gestelde norm. Pas in 2018 is de nieuwe dijk gereed. Tot die tijd treft het waterschap tijdelijke maatregelen bij dreigend hoogwater, zoals het plaatsen van zandzakken. Op dit moment onderzoekt het waterschap hoe dit het beste georganiseerd kan worden. De praktijkervaring tijdens de oefening is input voor een nieuw werkplan.