Gemeente wil alcoholgebruik onder jongeren terugdringen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - ?Jongeren drinken teveel alcohol op een te jonge leeftijd?, begint Tamme Spoelstra (ChristenUnie) zijn betoog over het handhaving- en preventieplan van de gemeente. De gemeente wil met dat plan een afname van alcoholgebruik onder jongeren en meer bewustwording onder de jeugd en ouders over de risico's van overmatig drinken bereiken. Ook is de afname van alcoholgerelateerde overlast in het publieke domein een doelstelling. De gemeenteraad ging in zijn geheel akkoord.

?De doelen zijn heel concreet?, valt Spoelstra op. ?Maar ik vind de monitoring niet passen bij de doelen. Hoe pakt de handhaving uit? Is het voldoende of moeten we er meer mee doen?? Maarten Slingerland van de SGP dubt hierover: ?Enerzijds; moeten we de lat niet hoger leggen? Anderzijds moeten we ook realistisch en eerlijk zijn.? Roel Withaar van Gemeentebelangen valt hierin bij. ?Het moeilijkste punt is de controle op de naleving van de wet.?

De gemeente heeft voor die handhaving een risicoanalyse gemaakt. Daarin staan de tijdstippen waarop bij diverse vergunninghouders gecontroleerd kan worden. John Smits (VVD) heeft er een probleem mee dat de handhaving nu bij de gemeente ligt. ?Je kunt het niet handhaven. Dit is wetgeving (de verhoging van de alcoholleeftijd, red.) voor de bühne.? Astrid Dijkstra van de PvdA vindt dat de handhaving wel kan, maar anders moet. ?In 2014 zijn er zóveel controles uitgevoerd, maar nul overtredingen geconstateerd. En toch heb ik foto's gekregen, waarop dingen te zien zijn die niet mogen, je komt het gewoon tegen. Wat doen wij fout met die controles??

Volgens Roel Withaar ligt het pijnpunt achter de voordeur. ?Zolang jongeren thuis de mogelijkheden hebben om een biertje te drinken, kan de wetgever daar niets aan doen. Dit is de verantwoordelijkheid van de ouders?, vindt hij. SGP'er Slingerland meldt: ?50 procent van de ouders vindt het drinken van jongeren goed of zegt er niets van. Regionaal is dat 33 procent." 31 procent van de ouders in Zwartewaterland raadt kinderen helemaal af om onder de 18 jaar alcohol te drinken. Dat moet, volgens het plan van de gemeente, straks 40 procent zijn. Spoelstra is voorzichtig: ?Ik heb er niet zoveel fiducie in dat het allemaal zomaar gaat lopen.?

Wethouder Speksnijder vindt de doelen en de monitoring van het alcohol gebruik wel met elkaar ?sporen'. ?We hebben daarbij wel de hulp van verenigingen, kerken en scholen nodig.? Burgemeester Bilder (die gaat over de handhaving) merkt op: ?Het feit dat er geen overtredingen geconstateerd zijn, brengt ons niet bij de gedachte dat er geen overtredingen zijn.?