Stichting Voedselbank kijkt terug op goede eerste periode

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - 2014 was voor de Voedselbank Zwartewaterland het jaar waarin het een officiële stichting werd. Na de recente kerstdrukte, waarin landelijk veel acties werden georganiseerd en werd gedoneerd, kijkt secretaris Wout van Hasselt met tevredenheid terug.

?De eerste zeven maanden zijn goed verlopen?, vertelt hij. ?We merken dat het breed gedragen wordt vanuit burgers, kerken en instellingen. Er worden heel spontaan heel leuke dingen georganiseerd. Mensen brengen bijvoorbeeld een kerstpakket of de voetbalvereniging houdt een Bingo.?

De Voedselbank is in Zwartewaterland al actief sinds 2012, toen nog uitgevoerd door het Diaconaal Platform Zwartewaterland, een samenwerking van twaalf kerken in deze gemeente. Sindsdien worden er iedere twee weken voedselpakketten uitgereikt aan mensen die financieel de eindjes (bijna) niet meer aan elkaar kunnen knopen.

In maart van het vorig jaar werden de activiteiten losgekoppeld van de kerken, hoewel de samenwerking er nog volop is, en zocht de organisatie als stichting aansluiting bij de landelijke koepel van voedselbanken. Daarbij is een sterke samenwerking met Zwolle. ?We hebben hier in Zwartewaterland eigenlijk alleen een uitgiftepunt?, legt Van Hasselt uit. ?We stellen geen pakketten samen, dat gebeurt in Zwolle. Daarvoor hebben we hier niet genoeg klanten. Mocht dat aantal gaan groeien, dan gaan we dat alsnog doen. Maar zover is het hier nog lang niet.?

Het aantal Zwartewaterlanders dat een pakket ontvangt van de Voedselbank is namelijk ?vrij stabiel' gebleven, ondanks de economisch mindere tijden in Nederland. Exacte aantallen wil Van Hasselt niet noemen, maar het gaat hier om enkele tientallen. Toch is de Voedselbank in Zwartewaterland, die vanaf eind januari vanuit een lokaal in de voormalige Hasselter school de Trekschuit gaat werken, hard nodig. ?Voorheen zagen we mensen vanuit Zwartewaterland helemaal naar Zwolle, Kampen en Meppel gaan voor een pakket?, legt Van Hasselt uit. ?Daarom vonden we het belangrijk dat hier ook een uitgiftepunt zou komen. En we hebben het nu losgekoppeld van de kerken, omdat het voor iedereen is, ook niet-kerk gebonden mensen.?

Om voldoende producten en een zo gevuld mogelijk pakket te kunnen aanbieden, organiseert de Voedselbank ook komend jaar weer de nodige acties. Zo loopt er het hele jaar door een actie om DE-bonnen in te zamelen en is er op 17 februari een voedselinzamelingsactie, waarbij klanten van supermarkten wordt gevraagd producten te doneren. Vrijwilligers van de Voedselbank, in Zwartewaterland zijn er dat zo'n dertig, zamelen deze vervolgens in.

Voor meer informatie over Voedselbank Zwartewaterland kan gekeken worden op de recent operationeel geworden website: www.zwartewaterland.voedselbankennederland.nl. Via de site wordt informatie gegeven over het aanvragen van een pakket, de criteria waaraan een aanvraag moet voldoen, doneren, vrijwilliger worden en vele andere onderwerpen.