Afbeelding

Burgemeester Eddy Bilder blikt terug en vooruit

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Bezuinigingen op evenementen en organisaties, flinke belastingverhogingen, maar ook de opening van twee nieuwe supermarkten in de Genemuider Klaas Fuitestraat, het nieuwe Agnieten College in Zwartsluis en de aanpak van bedrijventerrein Zwarte Water in Hasselt. Voor de gemeente Zwartewaterland was 2014 een bewogen jaar.

Burgemeester Eddy Bilder omschrijft het als ?een jaar waarin lijnen zijn uitgezet naar de toekomst'. Maar ook ?waarin het besef over onze financiële situatie heel breed is gaan leven'. Bilder, sinds 14 januari 2011 burgervader van Zwartewaterland, merkt dat momenteel alle neuzen dezelfde kant opstaan over de ernst van de gemeentelijke financiële situatie.

?We bevinden ons in een heel moeilijke positie?, zegt hij daarover. ?Het gaat daarbij om zulke hoge bedragen dat ik niet kan praten over grote oplossingen die al aan de horizon gloren. Het is wel zo dat er stappen zijn gezet en nog gaan worden, die leiden tot een beter financieel evenwicht tussen inkomsten en uitgaven.?

Om dat te bereiken is flink bezuinigd en werden onder andere de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing fors verhoogd. Merkt u dat hiervoor begrip is bij de bevolking? ?Ik merk dat veel mensen het wel begrijpen en daarom ook wel geneigd zijn het te accepteren. Er is wel discussie over hoe je de problemen oplost. We zijn soms genoodzaakt, en soms zijn er politieke afspraken, om behoorlijke bedragen aan dingen uit te geven. Als dan gelijktijdig ook veel zaken die door mensen belangrijk worden gevonden in de gevarenzone komen door bezuinigingen, kan ik mij voorstellen dat daar commentaar op komt.?

Bent u niet bang dat financieel gekorte evenementen als het WG van de Hulstfestival, Doake en Genemusiment verdwijnen? ?Ik heb steeds gezegd dat ik daar op aanspreekbaar wil zijn. Er is inmiddels al met organisatoren van evenementen gesproken door de betrokken wethouders. Er wordt gekeken hoe wij, linksom of rechtsom, toch middelen kunnen vinden om evenementen doorgang te laten vinden.?

Toch zijn er van verschillende kanten uit de samenleving geluiden te horen dat de gemeente alles om zeep helpt wat leuk en mooi is aan Zwartewaterland. Wat is uw weerwoord daarop? ?Nou, geen weerwoord, in de zin dat ikzelf ook zie dat die trend er is. Ik vind het een gezamenlijke opgave om dat te voorkomen. Daar mogen ze mij persoonlijk op aanspreken, daar gaan we een oplossing voor vinden.?

Ook op Stichting Zwembaden Zwartewaterland, dat de drie zwembaden in deze gemeente beheert, wordt een bedrag van 2 ton bezuinigd. Maakt u zich zorgen over de sluiting van één of meer baden? ?Ik wil niet gedetailleerd in het verhaal van de zwembaden treden. Maar ik wil er wel op wijzen dat wij bij het maken van onze toekomstvisie, die vorig jaar is vastgesteld, al hebben gepraat over mogelijkheden om zwembaden open te houden met vrijwilligers. Daarbij probeer je om met vormen van wijkgericht werken te kijken of je misschien, anders dan tot nu toe, toch voorzieningen overeind kan houden. Maar we moeten ook beseffen dat deze gemeente qua zwembaden rijk bedeeld is. Er zijn weinig gemeenschappen met de omvang als de onze waar maar liefst drie zwembaden in stand worden gehouden.?

Naast bezuinigingen en belastingverhogingen kenmerkte 2014 zich ook door actief ondernemerschap in Zwartewaterland. Als hoogtepunt noemt Bilder de komst van een Aldi en een Boni in de Klaas Fuitestraat. ?Het is zo'n ontwikkeling tegen alle andere trends in. Dat is wel het bijzondere aan deze gemeente. Ook hier hebben we problemen met leegstaande winkels, waar we met name in Hasselt en Zwartsluis goed over aan het nadenken zijn. Maar dan zie je opeens in Genemuiden een heel mooie ontwikkeling. In het centrum van Genemuiden zijn de plannen ook in een vergevorderd stadium.?

In Zwartsluis ziet Bilder de nieuwbouw van het Agnieten College aan de Rondweg als hoogtepunt. ?En ook de Schans (woonzorgcentrum, red.) wil ik niet ongenoemd laten, waar eerst een grote zorg was over mogelijke sluiting. Wat hier is gebeurd, is echt uniek in Nederland. Er is een samenwerking tot stand gekomen tussen een lokale onroerend goed-partij en de stichting ?Een nieuwe kans voor de Schans'. Met elkaar is daar een probleem afgewend. Ik ben er ook van overtuigd dat het een kansrijk project is.?

In Hasselt noemt Bilder de recente ontwikkelingen op bedrijventerrein Zwarte Water. ?Ik wijs op de komst van Scania, Westerman Van Dieren en in het kielzog daarvan een heel aantal andere bedrijven. Daar zie je het begin van een ommekeer. Die hele ontwikkeling leidt tot iets goeds. Het einde van de problemen is in zicht. Ik ben er van overtuigd dat als hier straks een containerterminal wordt gebouwd door Westerman Van Dieren dat ook nieuwe reuring zal brengen op het bedrijventerrein. Daar profiteert heel Hasselt direct en indirect van.?

2015 wordt volgens de burgemeester het jaar ?waarin een aantal grote slagen moet worden gemaakt'. Zeker ook op het gebied van de gemeentelijke grondposities. ?Daar liggen de grootste zorgen over onze financiën. In bijvoorbeeld Hasselt Om de Weede wordt steeds verder gebouwd, maar de ontwikkeling loopt ver achter bij de prognoses. Er is destijds grond gekocht voor de bouw van maar liefst 1.200 woningen, er hadden er nu al 600 moeten staan. Maar er staan er zestig. Dan kan iedereen wel uitrekenen wat dat betekent voor onze schuldenpositie.?

Verder wordt 2015 het jaar van de drie grote decentralisaties op het gebied van jeugdzorg, zorg voor ouderen en langdurig zieken en werk en inkomen. De gemeente wordt hier vanaf 1 januari volledig verantwoordelijk voor.

Is Zwartewaterland klaar voor deze 3D's? ?Net als alle andere gemeenten hebben we ons best gedaan om zo ver mogelijk te komen. Evenwel moeten we er ook hier vanuit gaan dat zulke veranderingen nooit gepaard gaan zonder kinderziektes. Ik heb wel veel vertrouwen dat dat in onze samenleving niet gaat leiden tot situaties waarin mensen finaal tussen wal en schip vallen. Er is hier echt nog sprake van nabuurschap, dat is een heel groot goed. Er wordt nadrukkelijk aan de bel getrokken als er iets misgaat. Ik zeg ook tegen de burgers: hou je oren en ogen goed open. Ik heb liever dat we in januari al contact hebben over alarmberichten, dan dat we in maart situaties echt schrijnend hebben laten worden. Mensen mogen mij daar persoonlijk over benaderen als ze hier of ergens anders bot vangen. Ik heb een heel makkelijk emailadres (e.bilder@zwartewaterland.nl, red). Uiteindelijk heb ik de eindverantwoordelijkheid. Een deel van mijn taakuitvoering houdt ook in burgervader zijn. En ik wil niet dat er in deze gemeenschap mensen creperen.?