Knotwilgen in buitengebieden van Hasselt worden gekortwiekt

Algemeen

HASSELT - Knotwilgen in de buitengebieden van Hasselt worden ook deze winter weer gekortwiekt. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn hier elf zaterdagen mee bezig. Zo worden er in een winterseizoen zomaar 120 bomen gesnoeid onder leiding van Jeroen Bredenbeek, boswachter van Staatsbosbeheer.

?Eens in de vijf jaar moet je knotwilgen weer snoeien om ze goed te houden? zegt Bredenbeek. ?Als de takken te zwaar worden, kan een boom gaan splijten. En dat zou jammer zijn.?

Knotwilgen zijn bomen van het lage land die vooral langs sloten en andere watertjes aangetroffen worden. Met hun zware, ruige koppen, vaak in rijen, staan knotwilgen model voor fotografen en kunstschilders. En dat niet alleen. Het zijn mooie woon- en nestplaatsen voor allerlei soorten vogels.

Al voor onze jaartelling werden wilgentenen voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo werden de twijgen gebruikt voor vlechtwerk, waarmee de mensen oevers beschermden en versterkten. De soepele takken werden ook gebruikt als bindmiddel om manden en tuinafscheidingen van te vlechten. En verder natuurlijk ook als brandhout.

Samen met natuurbeschermingsorganisaties en veel vrijwilligers werden ooit zogenaamde ?knotgroepen' gevormd. Zij gingen de wintermaanden, veelal op zaterdag, knotwilgen onderhouden. En op plaatsen waar ze waren verdwenen, kwamen nieuwe. Dat werk wordt nog steeds volop gedaan. Zo ook in Hasselt. ?De vele knotwilgen rond Hasselt worden goed onderhouden?, beweert Bredenbeek. ?En dat is vooral te danken aan de enthousiaste vrijwilligers die dit met veel plezier doen.?

Het zaagseizoen is eens in de veertien dagen, van november tot en met maart. De komende periode richt het werk zich vooral op de natuur in de Driehoek, rond de Gennerdijk en bij het Gat van Reef. Zaterdag is het weer zover: om 9.00 uur vertrekken de vrijwilligers vanaf molen de Zwaluw. Liefhebbers kunnen zich daar ook melden. Voor info kan ook contact opgenomen worden met Bredenbeek: 06-50213096. Of: www.facebook.com/knotploeghasselt.