Afbeelding

Raad wil jeugd- en jongerenwerk door WMW laten uitvoeren

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Ook de raad wil het jeugd- en jongerenwerk laten uitvoeren door Welzijn MensenWerk (WMW). Zij stemde donderdagavond in met het voorstel van wethouder Speksnijder om dat te doen. Gemeentebelangen en VVD stemden tegen, zij vinden de bezuinigingen te hoog.

Smits (VVD): "Je dropt een voorstel en krijgt commentaar. Dan haal je het voorstel terug en voer je een gesprek wat je vooraf had moeten doen. Daarmee wordt afgeleid waar het over gaat. Want het gaat erover dat het budget van 365.000 euro teruggaat naar 200.000 euro. Terwijl het jongerenwerk van hoogwaardigere kwaliteit moet worden. De wethouder gaf die kwalificatie, dat het beter moet, en dat is iets wat ik echt niet onderstreep."

Gemeentebelangen stelde in de persoon van Henk Braamskamp dat het nieuwe voorstel 'in feite hetzelfde is'. "Alleen wordt het jongerenwerk niet uitgevoerd zoals in het eerste voorstel, maar nu door WMW."

De PvdA stemde ermee in maar leverde nog wel wat kritiek. "Het had beter gekund", stelde Astrid Dijkstra. "Had vooraf overleg gevoerd met WMW. En we roepen het college ook op: 'raat nou eens vooraf met partners'."

De coalitiepartijen waren tevreden met het nieuwe voorstel: "De SGP vindt het goed dat het werk door WMW gecontinueerd wordt", stelde Klaas Huisbrink.

Wethouder Speksnijder meldde dat de gemeente in de vorige situatie de regie niet had. "Alleen in de onderhandeling is gebleken dat de stichting heel snel kan schakelen", zei de wethouder. "'Dan sturen wij minder aan', was hun reactie. We hebben nu een goed stukje afspraken neergelegd."

"Dat er door dit budget kan er nooit sprake van kwaliteit zijn, bestrijd ik nog steeds", verweerde Speksnijder zich tegen de woorden van John Smits.

Jongerenwerker Naomi Luth noemt het voorstel een 'positieve ontwikkeling'. "Ik vind het mooi dat Welzijn Mensenwerk nu weer door kan gaan."

De PvdA voelde zich vlak voor het stemmen over het voorstel 'in verlegenheid gebracht door het betoog van de wethouder'. "Het is handig om vooraf overleg te plegen", vond Astrid Dijkstra. "Ik hoop dat wethouder iets anders bedoelt heeft dan hij heeft gezegd. 'Iedereen kan fouten maken maar laten we er wel van leren'. Als de wethouder dit vindt, dan heb ik verder geen commentaar." Ze doelde op het feit dat de wethouder het voorstel weer introk, nadat WMW een claim indiende bij de gemeente.

Speksnijder gaf daarna aan: "Ik wil ruiterlijk toegeven dat dit voorstel aangepast moest worden en dat de hele gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient."