Gemeente wil meer mensen aan het werk

Algemeen

ZWARTEWATERLAND ? De gemeente wil zoveel mogelijk mensen laten deelnemen in de maatschappij door middel van werk. Dat meldt wethouder Gerrit Knol dinsdagmiddag. Vanwege de nieuwe Participatiewet is er een beleidsplan opgesteld.

Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. In deze wet worden de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong samengevoegd. Met deze wet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen in de samenleving.

Met de komst van de Participatiewet krijgt de gemeente binnen de kaders van de wet de vrijheid om zelf beleid te ontwikkelen ten aanzien van de arbeidsmarkt, beschut werken, doelgroepen en re-integratie. Wethouder Knol: ?Uitgangspunt is dat iedereen moet kunnen meedoen. Dit meedoen is echter niet vrijblijvend. Dit willen we bereiken door het stimuleren van de eigen kracht en het sociaal netwerk.? De rol van de gemeente verandert van zorgend naar meer faciliterend en ondersteunend. ?Participatie heeft een positieve invloed op de zelfredzaamheid van inwoners en op de sociale cohesie in de kernen. Mensen die het echt nodig hebben, bieden wij ondersteuning. We gaan ervan uit dat dit in veel gevallen tijdelijk is?, zegt hij.

?Het is een uitdaging om, met de huidige economische situatie, de doelgroep van de Participatiewet aan een baan te helpen?, aldus de wethouder. ?Er zijn kansen en die kansen moeten benut worden. Daar hebben we ook het bedrijfsleven bij nodig. Om meer mensen aan het werk te krijgen worden voor bedrijven de drempels verlaagd en worden belemmeringen bij werkzoekenden zoveel mogelijk weggenomen.?

Van mensen in de bijstand kan de gemeente straks een tegenprestatie vragen. Dat idee wordt nu uitgewerkt. ?Centraal uitgangspunt is dat deze tegenprestatie niet in de plaats komt van betaald werk en dat er geen verdringing van regulier werk plaats vindt. Mantelzorg is een goed voorbeeld van een tegenprestatie. Maar ook respijtzorger, vrijwilliger voor verenigingen, een inzet als taalmaatje of werkzaamheden in de openbare ruimte horen tot de mogelijkheden. Mensen mogen zelf ook met voorstellen komen?, zegt Knol.

?De ervaring is dat een mens het best in zijn eigen kracht zit als ?ie een regelmaat heeft, ergens bij hoort. Dan bloeit hij op?, vertelt de wethouder. De gemeente gaat daarom werken met twee werkmakelaars en schakelt WorkFast en uitzendbureau's in. WorkFast is een bureau dat gespecialiseerd is om mensen van een uitkering naar een baan te helpen. Het is ook de bedoeling om mensen die al langere tijd zonder werk zitten, proberen weer te activeren. ?We willen hen een soort van arbeidservaringsproject te laten doen?, aldus Knol. ?De sociale instantie (uitkeringsverlenende instantie) verandert. Vroeger kwam je daar je hand ophouden, nu wordt het een doorgeleiding naar werk.?