Tweedeling coalitie en oppositie bij behandeling begroting

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad heeft donderdagavond de besluitvorming over de Programmabegroting 2015-2018 een week doorgeschoven. Wel leek het raadsvoorstel op een meerderheid te kunnen rekenen.

Daarbij was een duidelijke tweestrijd te zien tussen coalitie en oppositie. ChristenUnie, CDA en SGP konden zich vinden in de door het college gedane voorstellen. PvdA, VVD en GemeenteBelangen plaatsten vele kanttekeningen en vraagtekens.

Laatstgenoemde fractie hamerde nog maar eens op een alternatieve bezuiniging; de jaarlijkse subsidie van 40.000 euro aan Marketing Oost. ?Deze kan wat ons betreft uit de begroting?, aldus Roel Withaar. ?Zelfs Zwolle en Kampen decimeren hun bijdrage aan deze instelling. Maar deze coalitie is halsstarrig en blijft betalen.?

Over de verhoging van de 10,6 procent onroerendezaakbelasting (OZB) zei Withaar: ?Een reparatie van de waardedaling in 2014 is wat ons betreft akkoord. De jaarlijkse indexering kunnen we ook mee instemmen. Maar nog eens 2 procent er bij gezien de uitgeklede gemeentelijke diensten, de slechte toestand van wegen en voetpaden, zeer matig groenonderhoud en nog geen witte straatverlichting; no way.?

Ook schatte Withaar in dat door de bezuinigingen op de zwembaden en peuterspeelzalen, deze ophouden te bestaan.

Coalitiepartij SGP erkende dat de Programmabegroting er behoorlijk in zal hakken, maar vindt dat er iets moet gebeuren om als gemeente financieel gezond te worden. ?De begroting is een stap in de goede richting?, sprak fractievoorzitter Maarten Slingerland. ?We hebben te maken met slinkende reserves, dalende inkomsten en een oplopende schuldenlast. Het verloop van de reserves de komende jaren laat zien dat deze halveren; van 20 miljoen euro in 2014 naar 10 miljoen 2019. Terwijl dit in 2008 nog 30 miljoen was. Daarnaast is de schuldenlast opgelopen tot 78 miljoen. Dit was 55 miljoen in 2008.?

Gezien ?de nijpende situatie' kon de SGP begrip opbrengen voor de voorgestelde verhoging van de OZB. Over de 2 ton aan bezuinigingen op de zwembaden en de tienduizenden euro's korting op peuterspeelzalen en jeugd- en jongerenwerk zei Slingerland: ?Dit heeft impact op de samenleving en het zou naïef zijn om te denken dat dit geen consequenties heeft. Maar het verstrekken van de huidige subsidies is niet vol te houden.?

VVD'er John Smits liet een ander geluid horen. ?Als men bedrijfsmatig naar de door u aangeboden begroting zou kijken, kun je niet anders concluderen: failliet, curator er bij en redden wat er te redden valt. Op ieder beleidsterrein geeft uzelf te kennen risico's te lopen en deze niet voldoende op hoogte te kunnen inschatten.?

Hij zei dat de coalitie ?alles wat het leuk maakt om voor deze gemeente te kiezen, afstoot of geen subsidie meer aan verstrekt'. ?De zwembaden, peuterspeelzalen en het jongerenwerk zijn hier een uitstekend voorbeeld van. (?) Maar in een periode waarin u het zelf niet meer weet, de draad volledig kwijt bent, met een OZB-verhoging komt waarbij u zich tot de top van deze provincie schaart, kunt u van ons niet langer verwachten dat wij deze begroting steunen.?

Tamme Spoelstra van de ChristenUnie vindt dat de negatieve spiraal waarin de gemeente Zwartewaterland zich bevindt doorbroken moet worden. ?We hebben geen andere keuze, willen we als gemeente niet over worden genomen door de provincie.?

De begroting laat volgens Spoelstra een omslag in het denken zien, door het activeren van investeringen. ?We gaan voor het eerst in lange tijd niet dieper in het rood. Omdat we hiervoor geen beroep doen op het eigen vermogen. We schuiven niet langer af op de toekomst, maar zijn bereid om nu al keuzes te maken om de gemeente financieel gezond te krijgen. Dat betekent ook dat we kritisch naar geplande investeringen zelf moeten kijken.?

Margreet Bosma van het CDA zei dat de keuze tot de OZB-verhoging ?geen makkelijke is, maar onontkoombaar'. ?Willen we voorzieningen in stand kunnen houden. Deze beslissing geldt ook voor de zwembaden, het jeugd- en jongerenwerk en de peuterspeelzalen. We zullen echt daadkracht moeten laten zien om onze financiële positie gezond te krijgen. Deze is nu niet florissant te noemen.?

Ook wilde Bosma dat de gemeente meer prioriteit geeft aan het genereren van inkomsten. ?We zien een opleving op het industrieterrein van Hasselt. Dat stemt positief. De grote bedrijven die zich hier gaan vestigen, kunnen een aantrekker zijn voor anderen.?

Astrid Dijkstra zei dat de coalitie er in is geslaagd haar partij de PvdA te verrassen. ?Als je een onderzoek naar een scheepswrak belangrijker vindt dan het behoud van evenementen, als je een goede band met de provincie belangrijker vindt dan goede peuterspeelzalen, als je dweilen met de kraan open in de jeugdzorg prioriteit geeft boven goede preventie, als je handelen en beslissen voordat je met de betrokkenen hebt gesproken een goede manier van werken vindt, als je identiteit van de hulpverlener belangrijker vindt dan het feit dat iedereen de hulp krijgt die het nodig heeft, als je Zwartewaterland zo gesplitst mogelijk wil behandelen en niet meer als geheel wil zien, ben je bij deze coalitie aan het goede adres. Er wordt gezegd dat het niet anders kan dan deze bezuinigingen. Het kan wel anders, men wil niet anders.?