Klaas Noordstra

Pieten in Zwartewaterland blijven dit jaar gewoon zwart

Algemeen

(door Bas Wilberink en Enrico Kolk)
ZWARTEWATERLAND - De Pieten die in november met Sinterklaas naar de drie kernen van Zwartewaterland komen, zijn gewoon zwart. Dat hebben de drie organiserende werkgroepen van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis laten weten.

Momenteel woedt in Nederland een heftige discussie over de zwarte ?huidskleur' van Pieten. Tegenstanders vinden dit discriminerend en stereotiep en pleiten voor verandering. Voorstanders vinden dit onzin en vinden dat de jarenlange traditie in stand moet blijven.

In Genemuiden blijven de Zwarte Pieten zoals ze waren, meldt Joop Bakker van Jong Zwartewaterland, dat de Sinterklaasintocht in Genemuiden organiseert. ?De schmink blijft gewoon zoals het was?, vertelt hij. ?Misschien dat er een aanpassing komt in de pruik, dat iemand een gele op zet. Maar wij zijn het eens met de stelling dat Zwarte Piet moet blijven zoals het was.?

Sinterklaas komt op 22 november op een speciale boot aan in Genemuiden. ?We zijn erover aan het onderhandelen, maar ik verwacht dat het doorgaat?, aldus Bakker. Welke boot het is, houdt hij liever nog even geheim.

De Sinterklaasintocht in Zwartsluis is eveneens op 22 november. ?Wij maken de Pieten gitzwart dit jaar?, vertelt voorzitter Gerrit Koers van de werkgroep Sinterklaasintocht Zwartsluis met een knipoog. ?Wij hebben een vergunning gekregen van de gemeente en daar staan geen restricties in.?

Koers, tevens ?een goede bekende' van de Sint, vindt het onzin om de Pieten een andere kleur te geven dan zwart. ?Gekleurde Pieten, dat vind ik discriminerend, ik draai het om?, vertelt hij. ?Het is een traditie die je origineel moet houden. Ik weet al 66 jaar niet anders dan dat Zwarte Pieten zwart zijn.?

Ook in de toekomst blijven de Pieten in Zwartsluis zwart, als het aan Koers ligt. ?Tenzij in de vergunning van de gemeente staat dat ze een andere kleur moeten krijgen, dan gaan we daar in mee.?

In Hasselt is eveneens geen moment gedacht aan andersoortige Pieten. ?Ze blijven gewoon donkerbruin?, vertelt Gert Evertze van de groep Hassint. ?In een ver verleden waren ze donkerzwart, maar door Bram van der Vlugt is het hele Sinterklaasgebeuren veel kindvriendelijker geworden. De Pieten zijn lichtbruin geworden, er is geen roe meer en de kinderen hoeven ook niet meer in de zak mee naar Spanje. Wat heeft het voor zin: Stroopwafelpieten of gele Pieten??

Evertze vindt de hele Pietendiscussie niet meehelpen aan de populariteit van Sinterklaasintochten. ?Mensen gaan er door twijfelen of het wel of niet goed is om mee te doen?, vertelt Evertze, ook ?een goede bekende' van de Sint. ?Gelukkig heeft dat in Hasselt niet gespeeld. Daar is een grote groep ondernemers opgestaan om de Sint te behouden voor Hasselt.?