Genemuider Philadelphia-locatie in Prins Clausstraat gaat sluiten

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - De Philadelphia-locatie in de Prins Clausstraat in Genemuiden, waar negen mensen met een beperking wonen, gaat sluiten. Vier cliënten worden ondergebracht in een nieuwe stichting, Akkerwinde genaamd, en nemen per 1 januari hun intrek in een vleugel van woonzorgcentrum de Meente.

De overige bewoners gaan naar de andere Philadelphia-locatie in Genemuiden, Het Spil. Stichting Akkerwinde komt voort uit een samenwerking tussen Stichting de Meente, IJsselheem, de Kamper zorginstelling PGVZ en Wetland Wonen.

Reden voor de oprichting is dat de families van de vier cliënten zich zorgen maakten over mogelijke problemen die de meerdere verdiepingen tellende woonlocatie in de Prins Clausstraat kan opleveren, voor ?de ouder wordende cliënt'. ?Vier jaar geleden viel een cliënt van de trap?, vertelt contactpersoon Evert van Dijk van Stichting Akkerwinde. ?Die kon niet herstellen hier in Genemuiden, maar moest naar een locatie in IJsselmuiden. We werden toen met de neus op de feiten gedrukt.?

De families van de cliënten deden destijds een oproep voor een alternatief, eventueel nieuw te bouwen onderkomen. ?Diverse locaties hebben wij toen bekeken?, legt Van Dijk uit. ?Maar de recessie sloeg toe. Nieuwbouw zat er niet meer in.?

Daarom werd contact gezocht met het plaatselijke ouderencentrum de Meente. Van Dijk: ?Na vruchtbare gesprekken hadden we het anderhalf jaar geleden rond. We konden intrek nemen in een gelijkvloerse vleugel van de Meente. Dat was perfect, want de expertise en verpleegkundige zorg van IJsselheem hadden we letterlijk om de hoek. Maar toen haakte een aantal ouders af.?

In Het Spil, eveneens gelijkvloers, kwam een aantal zorg- en woonplekken vrij, waar vijf cliënten nu naar toe gaan. De families van de andere bewoners waren opnieuw met de Meente in gesprek gegaan, om te kijken of het oorspronkelijke plan in afgeslankte vorm mogelijk was. ?Het Spil is een jong gebouw en een veel mooiere locatie dan die in de Prins Clausstraat?, vindt Van Dijk. ?Maar het ligt wel aan de rand van de kern. Wij vinden het belangrijk dat de cliënten in de kern wonen. Want daar heb je bijvoorbeeld de Kerstmarkt, de Paasmarkt, treedt het koor Stereo eens op en heb je vele andere activiteiten. Activiteiten waaraan ze kunnen meedoen of meehelpen. Daarom heeft de Meente zo veel voordelen. En omdat Philadelphia het beleid heeft veranderd en de intensieve zorg niet meer uitvoert in Genemuiden, zouden de cliënten daarvoor naar buiten Genemuiden moeten.?

De vier cliënten van Akkerwinde -en er heeft zich al een vijfde gemeld- kunnen zo nodig intensieve zorg inkopen bij IJsselheem of PGVZ, is de gedachte. ?Wij hebben altijd het streven gehad dat de cliënten voor intensieve zorg gewoon in Genemuiden terecht moeten kunnen?, vertelt Van Dijk. ?Ze moeten hier kunnen leven, wonen en uiteindelijk overlijden. Dat kan nu.?

Het gaat in beginsel om zes woningen in de Meente-vleugel de Lage Vlakte. De komende tijd worden deze door de families in ?een nieuw jasje' gestoken. ?We hebben nu dus nog een zesde plek vrij?, legt Van Dijk uit. ?In de toekomst is er de mogelijkheid om verder uit te breiden. Dat gaan we de komende jaren bekijken, we nemen rustig de tijd.?

Voor de dagelijkse zorg is Stichting Akkerwinde, vernoemd naar een tegen de zon ingroeiend klimplantje, in zee gegaan met thuiszorgorganisatie PGVZ. ?Anje ter Molen, die vijftien jaar geleden ook betrokken was bij de oprichting van de Prins Clausstraat-locatie, begeleidt de bewoners?, vertelt Van Dijk. ?Samen met PGVZ gaat ze de honderd uur benodigde zorg invullen. Ook 's nachts staat er iemand paraat.?

Locatiemanager Alex de Jong van Philadelphia in de Prins Clausstraat laat in een reactie weten dat op dit moment nog onduidelijk is wat er met de huidige twaalf medewerkers gaat gebeuren. Wetland Wonen, eigenaar van het pand in de Prins Clausstraat, meldt dat er nog geen nieuwe bestemming is voor het onderkomen. ?De huur is nog niet opgezegd, dus formeel kunnen we nog niets?, aldus een woordvoerder.