Gemeente verwacht positief saldo

Algemeen

ZWARTEWATERLAND ?De gemeente verwacht dit jaar een positief resultaat op de begroting van 28.000 euro. De gemeenteraad besloot gisteravond dit in de algemene reserve te storten.

De meeste partijen waren echter somber gestemd, omdat de verwachting was om een bedrag van 397.000 euro over te houden. ?Bijstelling van de begroting is nodig?, vindt Maarten Slingerland (SGP). ?Onze reserves verdampen, de schuldenlast loopt op en de bezittingen worden minder waard. We maken ons ernstig zorgen over onze financiële positie. De SGP verwacht van het college om volgende maand bij de behandeling van de begroting met een stevig pakket aan maatregelen te komen om onze gemeente structureel financieel gezonder te krijgen.?

Tamme Spoelstra (ChristenUnie) betoogt: ?De voorgestelde bezuinigingen liggen op koers, maar er is meer nodig om weer vlees op de botten te krijgen. De gemeente dreigt ten onder te gaan aan een te grote schuldenlast. De ChristenUnie verwacht concrete voorstellen waarbij ook investeringen worden meegenomen als afschrijving. Willen we als gemeente weer meer geld krijgen, dan betekent dat meer inkomsten, minder uitgaven.?

PvdA'er Klaas Eenkhoorn: ?Waar zouden we zijn zonder incidentele meevallers? Het enige dossier waar we goede resultaten boeken is het Wmo-dossier. Minder hoopvol zijn we gestemd over de zaken die de Ruimtelijke Ordening betreffen, daar heerst al jaren misère. Als we dan projecten realiseren, dan is het billenknijpen of wij er niet bij inschieten.?

Roel Withaar van GemeenteBelangen vindt de verwachting van een positief resultaat van 28.000 euro niet eens een druppeltje op een gloeiende plaat. "Je hoort het niet eens sissen", vindt hij. "De gemeente moet zich nu echt richten op haar kerntaken en stoppen met geld uitgeven aan Marketing Oost en IJsseldelta. Stevig ingrijpen is onvermijdelijk."

Wethouder Visserman onderschreef de woorden van Withaar wat betreft het positieve resultaat van 28.000 euro. Hij beloofde te komen met een pakket van stevige maatregelen.

In de raad was enige commotie over het feit dat de bouwsom van de keersluis in Zwartsluis geraamd was op 50 miljoen euro, maar uiteindelijk 11,8 miljoen euro werd. De gemeente levert een bijdrage van 2 ton aan dit provinciale project. John Smits, fractievoorzitter van de VVD: ?Ik wil graag het college mobiliseren. Meppel heeft de duidelijke afspraak met de provincie Drenthe dat hun bijdrage nul euro is. Zwartewaterland heeft afgesproken dat ze een bijdrage levert van twee ton. Dat is alles gerelateerd naar de grootte van het project, die nu beduidend minder is. Binnen een zakelijk college zou je dan toch het initiatief nemen om naar de provincie te gaan en zeggen ?wij missen een en ander aan inkomsten (van bouwleges, red.), zouden wij niet eens kunnen praten over de twee ton die we moeten bijdragen'.? Visserman zegde toe dat te gaan doen.