?Eikoerei net zo leuk als Genemusiment'

Algemeen

GENEMUIDEN - De organisatie van Eikoerei kijkt met enthousiasme naar de weersvoorspellingen van komende zaterdag. De kans dat het festival net zoals twee jaar geleden verregend lijkt minimaal.

?Wij gaan er daarom vanuit dat Eikoerei net zo aantrekkelijk wordt als Genemusiment in andere jaren?, aldus de organiserende SCEG.  ?Dat het festival leeft, blijkt onder meer uit de aandacht voor de verkiezing van het mooiste Genemuider woord. Daarop is massaal gestemd.?

Het allermooiste woord wordt vanavond bekendgemaakt in het Hervormd Centrum. Erik Harteveld presenteert de avond waarop ook het Genemuider dictee op het programma staat. De Drent is zanger, dichter en presentator, waarbij hij zich vaak bediend van de Drentse taal. Zijn komst is een mooie aanvulling op het toch al goedgevulde programma van Eikoerei. Dat vindt buiten de streektaalavond op vrijdag op zaterdag plaats.

Het festival wordt om 13.00 uur officieel geopend op het Havenplein. De organisatie hoopt dat veel schoolkinderen dan het lied ?een klein mooi staedtien met een grote tael' komen zingen. Dat is een bewerking van een lied van K3. Dezelfde kinderen kunnen zich vervolgens vermaken bij het voormalige kasteel Blokhuus. Samen met Ridder Dolf gaan ze daar spannende avonturen meemaken.

?Volwassenen kunnen kiezen uit een groot aanbod?, vindt de organisatie. Streektaalmuziek langs de Veerweg met onder meer de Gebroeders Van Dalfsen en de Achterhoekse formatie Bonne Route, cabaret aan de Gedempte Heve, de Bovenstem zingen in de Hervormde Kerk of meezingen met bekende liederen in De Meente. Vanuit de haven vertrekken schepen met verhalenvertellers aan boord. Literatuur is er in 't Olde Staduus. Dat  is ook de centrale informatieplek voor mensen met vragen over het programma.

Ook bijzonder is een beeldbordenroute over de geschiedenis van Genemuiden. Overal in het centrum staan prachtige platen met aandacht voor bijvoorbeeld de voormalige melkfabriek, de Grootburgerij en over stier Leo. En de verwachting is dat het avondprogramma veel publiek op de been gaat brengen. Eerst is er om 19.00 uur een ?zingnd noar de zundag' in de hervormde kerk en om 20.30 uur begint het slotconcert in de binnenhaven.

Tussen De Meente en het centrum van Genemuiden rijdt tussen 12.00 en 18.00 uur een paardentram.