Beleid afzonderlijk, uitvoering gezamenlijk bij jeugdzorg

Algemeen

ZWARTEWATERLAND ? De gemeente Zwartewaterland maakt deel uit van een samenwerkingsverband van elf gemeenten in de regio Zwolle. Dat verband is opgezet om de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeente in goede banen te leiden.

?Het beleid wordt bepaald door de afzonderlijke gemeenten?, vertelt wethouder Arie Speksnijder. ?Maar de uitvoering gaat gemeenschappelijk, met een bedrijfsvoeringorganisatie.? De organisatie gaat van start in januari. Besluitvorming over de jeugdzorg zal in oktober door de gemeenteraden plaatsvinden. De afgelopen maanden is erover nagedacht hoe men zo'n uitvoeringsorganisatie vorm kon geven. ?Daar waren vier modellen voor. Twee mogelijkheden om het onder te brengen bij de centrumgemeente, Zwolle dus. Een andere mogelijkheid is om er een hele zware gemeenschappelijke regeling onder te leggen met een algemeen en een uitvoerend bestuur. Wij hebben gekozen voor de tussenvorm. Wel een uitvoeringsorganisatie maar eentje in een lichte vorm die alleen gaat over uitvoering. En als het gaat om de inkoop van de zorg, en de specialisatie die daarbij hoort, hebben we besloten dat gezamenlijk te doen?, aldus Speksnijder. Ook de betaling gaat, in ieder geval de eerste twee jaar, gezamenlijk. "85 procent van het geld dat we nu uit Den Haag krijgen gaat via die verevening. En van die 15 procent gaan we zelf maatwerk bieden en de preventiekant organiseren."

Hoeveel mensen bij de bedrijfsvoeringsorganisatie komen te werken, kan Speksnijder nog niet zeggen. ?We gaan voor een zo licht mogelijke organisatie, die zoveel mogelijk kan doen.?

De gemeente komt in beeld bij de toegang tot de jeugdzorg. ?We zijn in augustus al begonnen met een pilot daarvoor?, zegt Speksnijder. ?Dat loopt nu dus al en dat is een leerproces. De transitie per 1 januari, maar het anders leren denken, de transformatie, dat is een proces van jaren. Het is niet zo dat we per 1 januari weten ?dit is het budget en daar kunnen we mee uit'. Ook voor ons is het een enorme opgave.?

Keuzevrijheid vindt Speksnijder een belangrijk issue. "Dat gaat via de gemeente, want wij moeten doorverwijzen. Onze gemeenteraad heeft aangegeven dat die keuzevrijheid een belangrijk onderdeel zal zijn. En dat kan zijn tussen zorg in natura of PGB's, maar ook over de organisaties waar je gebruik van maakt, of die identiteitsgerelateerd zijn."