Lotenverkoop voor clubs uit Zwartsluis van start

Algemeen

ZWARTSLUIS - De start van de lotenverkoop van de Grote Clubactie is dit jaar op zaterdag 13 september. Ook voor verenigingen uit Zwartsluis kunnen aan de deur loten worden gekocht.

Dit jaar doen in Zwartsluis Buurtvereniging De Nieuwe Sluis, Volleybalvereniging Pegasus, Wagenbouwgroep Stark Wark en Reddingsbrigade Zwartsluis mee. Alle verenigingen gebruiken deze actie om de clubkas te spekken; 80 procent van de opbrengst van de loten gaat namelijk direct naar de lokale clubs in Zwartsluis.

De Grote Clubactie heeft in de afgelopen 42 jaar meer dan 250.000 clubs geholpen met bijna 240 miljoen euro. Directeur Frank Molkenboer: "Doelstelling voor dit jaar is om 7 miljoen euro te verdelen onder alle deelnemende verenigingen. Verenigingen in Nederland kunnen niet zonder ons om de clubkas aan te vullen. En dat gaat al vrij snel. Van elk verkocht lot à 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen inwoners van Zwartsluis, clubs ondersteunen en daarbij zelf ook nog kans maken op leuke prijzen."

Verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving, is de gedachte. "Ze leveren een positieve bijdrage aan onze samenleving en aan de ontwikkeling van het individu met betrekking tot maatschappelijk welzijn en gezondheid. Verenigingen dragen deze verantwoordelijkheden, maar hebben het moeilijk. Een steeds meer terugtredende overheid, contributies die hun plafond bereikt hebben en teruglopende sponsorgelden, zorgen ervoor dat het verenigingsleven zwaar onder druk staat. Een beter bewijs dat de opbrengst van de Grote Clubactie nodig is, is er niet."

Aan de Grote Clubactie nemen dit jaar meer dan 6.000 clubs deel. Gemiddeld wordt per club 1.500 euro bijeen gebracht. Dit geld gaat naar de clubkas, maar vaak worden er speciale projecten mee gefinancierd, zoals diverse (jeugd)activiteiten, de inrichting van het clubhuis of de aanschaf van materialen en uniformen.