Burgemeester over opvang vluchtelingen: ‘Heel goed verlopen’

Algemeen

(door Bas Wilberink)
HASSELT - Burgemeester Eddy Bilder vindt dat de opvang van honderd Syrische vluchtelingen in de Hasselter sporthal De Prinsenhof afgelopen week ‘heel goed’ is verlopen. “Het begrip en de bereidwilligheid zijn in de gemeente Zwartewaterland heel groot. Ik kijk met dankbaarheid terug.”

Onvertogen woorden of bedreigingen -zoals Bilders voorganger en momenteel burgemeester van Rijssen-Holten, Arco Hofland, ontving- waren hier niet aan de orde. “Wel was niet iedereen even gelukkig met onze keuze voor De Prinsenhof”, vertelt Bilder. “Mensen met kinderen op de nabijgelegen school maakten zich zorgen. Het is ook terecht dat zij de veiligheid van hun kinderen op 1 hebben staan. Wij zijn er als gemeente dan voor om die zorgen weg te nemen en met hen in gesprek te gaan. Maar los daarvan zijn er bij ons geen negatieve geluiden binnengekomen. Het meest negatieve wat ik heb gezien, waren enkele reacties op digitale kranten.”

Vorige week maandag maakte het college van b en w bekend gekozen te hebben voor de sporthal als Zwartewaterlandse noodopvanglocatie voor vluchtelingen. Nog geen dag later kreeg het gemeentebestuur de mededeling dat honderd vluchtelingen tijdelijk, van woensdag tot en met zaterdag, hun intrek zouden nemen in het gebouw aan de Prinsenstraat. “Het is wat merkwaardig verlopen”, kijkt Bilder terug. “Ons werd 9 oktober gevraagd beschikbare noodopvanglocaties bekend te maken. Dat hebben wij gedaan en dat ook zo goed mogelijk gecommuniceerd naar de omgeving. Vorige week dinsdag rond 12.00 uur hoorden we dat honderd asielzoekers onze kant op zouden komen. We hadden er niet op gerekend dat het zo snel zou gaan. We zijn als de wiedeweerga aan de slag gegaan. De omgeving werd op de hoogte gebracht en de huishoudelijke zaken in orde gemaakt. Pas woensdag kregen we te horen dat het om uitsluitend Syriërs ging en hoofdzakelijk gezinnen.”

Zorgen over hoe de vluchtelingenopvang zou vallen bij de bevolking heeft de burgemeester zich niet gemaakt. “Het enige waar ik me zorgen over heb gemaakt, is of we gezien het korte tijdsbestek wel op de juiste manier konden communiceren. Of we in alle haast niet relevante partijen over zouden slaan. We hadden ook een paar dagen tot 21.30 uur telefoonlijnen openstaan voor vragen. De telefoon heeft overigens niet roodgloeiend gestaan. Ik geloof dat er die woensdagavond maar drie telefoontjes binnen zijn gekomen.”

De burgemeester geeft aan dat de opvang in Hasselt ook naar tevredenheid van de vluchtelingen zelf was. “Wel bespeurde ik enige onvrede over het feit dat de groep in een paar dagen drie keer is verscheept”, aldus Bilder. “Eerst Hardenberg, daarna de IJsselhallen in Zwolle en toen Hasselt. Er was onzekerheid bij hen over wat er zou gebeuren.”

Daarvoor verantwoordelijk is het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA). “Als ik dan toch iets negatiefs moet zeggen, is dat de communicatie van COA naar de gemeente. Dat verdient geen schoonheidsprijs”, vindt Bilder. “Wij hebben aangegeven dat bij een eventuele volgende keer we niet opnieuw overlopen wilden worden.”

Komt er een volgende keer dan? “Daar kan ik niets van zeggen”, aldus de burgemeester. “Ik kan ook niet zeggen dat het niet meer gebeurt, zo lang er zulke grote stromen vluchtelingen naar Nederland komen. Je kunt er wél de klok op gelijk zetten dat we straks de vraag krijgen om een locatie voor vluchtelingenopvang voor langere tijd. Of we dat dan doen en op welke locatie dat zou kunnen, is een vraag die nu niet te beantwoorden valt.”