Afbeelding
Bas Wilberink

Nog geen besluit raad over begroting 2016-2019

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad was donderdagavond blij met de sluitende Programmabegroting voor 2016 tot en met 2019, zonder extra lastenverzwaring voor de inwoners. Toch hadden de zes fracties nog een hoop vragen aan het college van b en w.

De drie wethouders hebben daarop antwoord kunnen geven. Maar een tweede termijn van vragen en antwoord werd omwille van de tijd doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering.

SGP zei donderdag heel blij te zijn dat de gemeente financieel gezien ‘weer licht aan het einde van de tunnel ziet’. “Al is het heel pril”, aldus Maarten Slingerland. “Deze Programmabegroting is niet alleen sluitend, maar ook solide.”

Wel pleitte Slingerland voor het invoeren van precario (belasting voor kabels en leidingen). Het college van b en w liet echter in het raadsvoorstel al weten dat de precario binnenkort wordt afgeschaft en dat de mogelijkheden hiertoe in Zwartewaterland beperkt zijn. “Dat is ons inziens geen reden om de belasting niet te heffen, iedere euro is er één”, meende Slingerland. Ook zal het volgens de SGP zo’n vaart nog niet lopen bij die afschaffing van de precario.

Tamme Spoelstra van de ChristenUnie noemde de begroting ‘een goed tussenresultaat, gezien de moeilijke omstandigheden’. “We zijn beter in control en staan er financieel gezonder voor. We zijn op de goede weg, maar het blijft opletten.”

Ook het CDA was positief over de sluitende begroting. Wel gaf fractievoorzitter Margreet Bosma aan nog steeds geen voorstander te zijn van ‘het op de handrem zetten van onze gemeente’, daarmee doelend op het collegestandpunt ‘geen ruimte voor nieuw beleid’. Verder had Bosma nog een veertiental vragen aan het college. Een opvallend punt was de hondenbelasting, waar het CDA overigens geen voorstander van is. Maar volgens de partij ontvangt Zwartewaterland met 75.000 euro wel te weinig. “Ons advies zou zijn om de hondeneigenaren van Zwartewaterland in herinnering te brengen dat men hondenbelasting moet betalen.”

De PvdA liet bij monde van Klaas Eenkhoorn weten dat het college goed is in het formuleren van beleid. “Maar de uitvoering schort het nog wel eens aan. Zo werden de burgers vorig jaar gestraft met hoge lokale heffingen, omdat we de zaken intern niet op orde hadden.”

Eenkhoorn wilde verder een nacontrole op de uitvoering van het geplande wegonderhoud, waar 2,4 miljoen euro voor wordt uitgetrokken. “Een aantal jaren geleden is een aantal straten, met name in Genemuiden, aangepakt. De tranen springen je in de ogen als je naar de huidige staat kijkt.”

VVD’er John Smits omschreef de sluitende begroting als volgt: “U klopt uzelf op de borst, terwijl de burger betaalt.” Daarmee doelend op de eerdere ozb-verhoging van 10 procent. Ook haalde hij de algemene reserve aan. “De positie van 1 januari 2015 was 19 miljoen. U gaat in de meerjarenbegroting naar 10 miljoen op 1 januari 2020. Een structureel tekort van 2 miljoen euro per jaar.”

GemeenteBelangen riep het college op om nu toch eens tot een oplossing te komen voor de drie Zwartewaterlandse zwembaden. “Laat de portefeuillehouder met de voorzitter van Stichting Zwembaden Zwartewaterland om de tafel zitten en het financiële verschil oplossen. Of het nu 28.000 euro is of 40.000 euro, op het totale bedrag is het een peulenschil.”

De gemeenteraad was verder content met het oppakken van achterstallig wegenonderhoud. GemeenteBelangen wilde wel weten of de aanbesteding daarvoor al in gang is gezet. Wethouder Visserman liet weten dat de voorbereidingen lopen, de aanbesteding volgt ‘zeer spoedig’. Meerdere partijen wilden daarnaast weten hoe het zit met de extra 75.000 euro die gestoken wordt in onkruidbestrijding. Visserman antwoordde dat vanwege wettelijke maatregelen bepaalde middelen niet meer gebruikt mogen worden. Het alternatief kost 75.000 euro extra. Het onderhoudsniveau in Zwartewaterland blijft hetzelfde.