Nieuw wensenlijstje voor jongerenwerk

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De gemeente heeft nieuwe speerpunten voor het jongerenwerk opgesteld. De gemeenteraad stelde die donderdagavond vast. Zo wil zij een afname van 20 procent van jeugdoverlast gerealiseerd hebben in 2018. Ook wil ze dat die jeugd een gezonde leefstijl krijgt.

Een van de grote veranderingen is het streven naar een netwerk van uitgaansmogelijkheden die op vrijwillige basis gerund worden. Het college rept daarnaast over een integrale aanpak op het gebied van drugs. Een efficiënte organisatie van het jongerenwerk staat daarenboven op het wensenlijstje.

Welzijn MensenWerk neemt dat ook in 2016 voor haar rekening. “Vorig jaar deugde er niks van deze stichting en wiilden we er nog af, nu zijn we enthousiast. Kennelijk is het gelukt met elkaar in gesprek te komen en het beter in te kaderen. Dat lijkt me winst”, aldus Astrid Dijkstra (PvdA).

Het was, volgens haar, ook geen slechte keuze, omdat het college voorstelt ermee door te gaan. Wel maakte zij gewag van het feit dat er weinig ‘cijfers’ in het voorstel staan. Ook andere raadsleden wilden dat graag weten. “Er gaat veel geld naar het jongerenwerk”, merkte Wilma Veldman (ChristenUnie) op. “We willen graag weten of dat goed besteedt wordt.” Dijkstra zei niet dol te zijn op cijfers, ‘maar niks is wel heel erg weinig’.

Maar zonder cijfers staat er, volgens haar, ook weinig evaluatie in het voorstel. “Voor 2016 is het misschien wel goed om te kijken hoe we dat gaan doen.” De evaluatie beperkte zich tot inbreng in de paneldiscussies, die eerder dit jaar gehouden werden. De opkomst daarbij was niet heel erg hoog.

Het CDA zag nog een ‘knelpunt’. “De infrastructuur rondom jongeren is vrijwel onzichtbaar. Dus de vraag blijft wat er zich afspeelt in onze lokale samenleving”, concludeerde raadslid Helmich Post.

Volgens wethouder Speksnijder is daar al deels op ingezet. “De jongerenwerkers zijn naar de plekken gegaan waar de jeugd is en gesprekken gevoerd. Er is een netwerk opgebouwd. Er zijn verbindingen gelegd, we kennen de gezichten. En ik denk dat dat heel belangrijk is.” In het verleden waren de jongerenwerkers erg gericht op de sozen. Die nu meer door jongeren zelf gerund, zo vertelde de wethouder.

Die vond het erg begrijpelijk dat er gevraagd werd naar evaluatie. “Ik kan me heel goed voorstellen dat u die heel summier vindt. Maar het heeft wel degelijk input opgeleverd.” Zo is er een nieuw functieprofiel opgesteld. In het functieprofiel staat onder andere dat de jongerenwerkers resultaatgericht en daadkrachtig moeten zijn. Snel schakelen in inspelen op acute situaties behoort ook tot het eisenlijstje. “De medewerkers die we nu hebben, voldoen daaraan”, aldus Speksnijder.