Archieffoto

Grote hinder bij Meppelerdiepsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS – Buurtbewoners ondervinden ernstige hinder bij de werkzaamheden bij de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis. “Dat kan niet zonder hinder. Maar er zijn grenzen”, zei Erik van der Stouwe, die in de buurt woont. Hij sprak donderdagavond in tijdens de raadsvergadering.

“Wie had in 2011 gedacht dat ik in november 2015 nog bij u langs zou komen om aandacht te vragen voor geplande sloopwerkzaamheden in avond in nacht, zeven dagen achter elkaar?”, vroeg hij zich af. “Het project zou immers eind deze maand af zijn.”

Volgens Van der Stouwe was hij er niet om te klagen. “Zonder hinder komt het nooit klaar. Dat snapt iedereen. Maar ik sta hier om onze grenzen aan te geven. En die zijn al ver weggelegd. Want er wordt al jarenlang veel gevraagd van de directe omgeving. Er is één duideijke grens en die ligt bij het werken en slopen buiten het tijdsbestek van 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Wij hebben als buurtbewoners gewoon recht op een goede nacht- en zondagsrust.” Hij vroeg daarom de gemeente om hier niet mee in te stemmen.

Het probleem ligt ook niet bij de gemeente. “De medewerkers van de gemeente staan ons goed terzijde. Maar zij geven ook aan dat de handhaving buitengewoon moeilijk is. Ze kunnen ons niet goed beschermen.” Ingrijpen kan, zo zei Van der Stouwe, pas nadat het kwaad geschied is.

Dat er weinig buurtbewoners bij aanwezig waren donderdagavond, heeft een simpele verklaring. “Veel van hen zijn niet op de hoogte van de planning. Ze weten niet wat hen te wachten staat en laat het dan maar gedwee over zich heenkomen. Geklaagd wordt er wel, maar vooral onderling. Dat lost niets op. Voor oplossingen hoop ik bij u meer gehoor te vinden.”

Wethouder Visserman beloofde nog eens te bellen met Rijkswaterstaat. “Ik begrijp dat het daar nu niet prettig wonen is. We leven met u mee."