Bas Wilberink

Wereldwinkel Zwartsluis sluit haar deuren

Algemeen

ZWARTSLUIS - De Wereldwinkel in Zwartsluis, die is gevestigd in Sluuspoort, is op woensdag 30 december voor het laatst geopend. Hiermee komt een einde aan negentien jaar Wereldwinkel in Zwartsluis.

In mei 2010 is de Wereldwinkel Zwartsluis van de Kerkstraat verhuisd naar de Handelskade, waar op dat moment de Sluuspoort werd ontwikkeld. Dankzij de Wereldwinkel konden de eerste bezoekers al aan het begin van de verbouwing ontvangen worden. De samenwerking met de Sluuspoort gaf ook de mogelijkheid om de Wereldwinkel om te bouwen naar een eigentijdse fairtrade-cadeauwinkel. Onder de vlag van Landstede, die ook nog een wereldwinkel heeft in Zwolle, is een nieuwe formule geïntroduceerd, de fair trade-cadeauwinkel.

De Sluuspoort wordt steeds drukker bezocht. "Hoewel er veel waardering is voor de mooie inrichting van de Wereldwinkel en de vriendelijke klantbenadering, zijn er nog maar weinig klanten die voor de Wereldwinkel komen." In overleg met het bestuur van Sluuspoort is besloten dat de Wereldwinkel haar activiteiten stopt met ingang van 1 januari 2016 en de ruimte die vrijkomt een nieuwe invulling krijgt. Zo wordt de koffiehoek verplaatst en wordt de ruimte waar toeristische producten worden verkocht anders ingedeeld. De Wereldwinkel Zwartsluis houdt vanaf maandag 28 december tot en met woensdag 30 december een opheffingsuitverkoop met 50 procent korting op de cadeauartikelen (met uitzondering van de food-producten).

Gea Otten, coördinator van de Landstede Wereldwinkels vindt het jammer dat de winkel moet sluiten, maar ziet ook wel grote veranderingen in de afgelopen jaren. “Sinds 1969 verkopen wereldwinkels in Nederland producten uit ontwikkelingslanden voor eerlijke prijzen, zonder gebruik te maken van onnodige tussenhandelaren. Ze wilden aantonen hoe de wereldhandel functioneert en hoe rijke landen stelselmatig zulke hoge invoerbelastingen op producten uit ontwikkelingslanden leggen, dat deze geen kans krijgen hun waar hier te verkopen. Inmiddels is er veel veranderd", vertelt ze. "Steeds meer winkels en supermarkten verkopen fairtrade-producten, vooral op het gebied van food, maar ook steeds vaker als cadeau-artikel. Je zou kunnen zeggen dat die eerste missie van de wereldwinkels geslaagd is. Omdat aandacht voor eerlijke handel altijd nodig blijft, hebben we onze Wereldwinkels aangepast aan de tijd, met het concept van 'fairtrade-cadeauwinkel' als insteek. In Zwartsluis heeft het nieuwe imago helaas niet het gewenste positieve effect gehad. Het blijft jammer dat we de winkel moeten sluiten."

De Wereldwinkel Zwartsluis is onderdeel van Landstede, die naast de Wereldwinkel in Zwolle, ook eigenaar is van de kringloopwinkels Noggus&Noggus. Klanten uit Zwartsluis kunnen terecht bij de Wereldwinkel Zwolle of via de webshop www.wereldwinkelzwolle.nl. Sinds een half jaar kunnen kinderen die een rekening hebben bij de Rabobank voor hun verjaardag een gratis cadeautje ophalen bij de Wereldwinkel Zwartsluis. Vanaf 1 januari kunnen ze daarvoor terecht bij de Kringloopwinkel Noggus&Noggus, gevestigd aan de Molenstraat 3a in Zwartsluis.

De afnemers van koffieproducten van de Wereldwinkel kunnen hiervoor voortaan terecht in de Sluuspoort.