VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - VluchtelingenWerk is in Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Wij zoeken vrijwilligers voor de maatschappelijk begeleiding, de juridische begeleiding en voor het participatieproject 'Aan de Slag'", aldus de organisatie.

Op dit moment zoekt zij meerdere vrijwilligers voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nieuw in de gemeente komen wonen. "Als vrijwilliger maakt u hen wegwijs in de gemeente, gaat u mee of verwijst u naar instanties en helpt u hen door het uitleggen van brieven of invullen van formulieren en met allerlei praktische regelzaken", legt VluchtelingenWerk uit. "De bedoeling is dat u vluchtelingen op weg helpt, zodat ze zo snel mogelijk zelfstandig hun weg kunnen vinden."

De tijdsinvestering is één à twee dagdelen per week wanneer de vluchteling net in de gemeente Zwartewaterland komt wonen. Na vier weken neemt de tijdsinvestering af tot één dagdeel per week of minder. Het hele traject duurt acht maanden.

"Ook zijn we in de gemeente Zwartewaterland op zoek naar een vrijwilliger die zich wil bezighouden met de juridische begeleiding van vluchtelingen. Het gaat met name om de juridische begeleiding voor gezinsherenigingsprocedures. Een juridische vooropleiding is niet nodig, wel interesse in juridische procedures. De gevraagde tijdsinvestering is twee dagdelen per week."

De vrijwillige coach van 'Aan de slag' helpt vluchtelingen bij het ontwikkelen van een sociaal netwerk en bij het verkennen van opleidingsmogelijkheden, vrijwilligersbanen en werkervarings- en arbeidsplaatsen. "Hierin werken we samen met andere organisaties en vrijwilligers. Bent u zo’n enthousiaste vrijwilliger die één of meerdere vluchtelingen aan de bak wilt helpen? We zoeken participatiecoaches met verschillende achtergronden die het leuk vinden om vluchtelingen te begeleiden bij hun zoektocht op de Nederlandse arbeidsmarkt; en mensen met ervaring in jobcoaching, mensen met een achtergrond in het bedrijfsleven of mensen die iets te bieden hebben op het gebied van vrijwilligerswerk of opleidingen."

Wie interesse heeft, kan contact opnemen via mkeizer@vwon.nl. Geef in de mail aan of het gaat om maatschappelijke of juridische begeleiding of coach 'Aan de Slag'.