VluchtelingenWerk zoekt versterking in Zwartewaterland

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Nederland kan komend jaar wederom een toename van het aantal vluchtelingen verwachten. Ook de gemeente Zwartewaterland krijgt daardoor te maken met de komst van meer asielzoekers met een verblijfsvergunning. Hoewel de toename in absolute getallen mee lijkt te vallen, betekent het wél een hogere werkdruk voor VluchtelingenWerk Zwartewaterland.

De 390 gemeenten in Nederland krijgen ieder half jaar een taakstelling van het Rijk. Op basis daarvan koppelt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vergunninghouders aan gemeenten, die vervolgens passende woonruimte moeten zoeken. In het eerste half jaar van 2015 kwamen 19 asielzoekers in Zwartewaterland wonen. In de eerste zes maanden van 2016 worden dat er gaandeweg 27, waaronder ook hele gezinnen.

VluchtelingenWerk Zwartewaterland ziet daarom graag een uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Momenteel bestaat het team uit ongeveer twaalf vrijwilligers, een stagiaire en een (betaalde) leidinggevende. “We gaan met het huidige team gewoon door met wat we doen, namelijk het bieden van maatschappelijke ondersteuning aan vluchtelingen”, vertelt de teamleider. "Maar we moeten wel kijken hoe we kunnen anticiperen op de toegenomen werkdruk. Wij zijn daarom onder andere op zoek naar mensen die affiniteit hebben met de doelgroep en zelfstandig vanuit huis maatschappelijke begeleiding kunnen verzorgen.”

VluchtelingenWerk hoopt op een poule van vrijwilligers, om zo enige speling te kunnen creëren. Met vier extra vrijwilligers komt de Zwartewaterlandse afdeling een heel eind. “We willen met hen individuele maatwerktrajecten aanbieden aan cliënten”, legt de teamleider uit. “Daarnaast zoeken we een juridisch medewerker, omdat we te maken kunnen krijgen met gezinsherenigingen. Verder zoeken we mensen voor het project ‘Aan de Slag’ (een onlangs in Zwartewaterland gestarte pilot waar vijftien statushouders naar werk worden begeleid, red.).”

Het kantoor in de Keppelstraat in Hasselt is geopend op maandag en woensdag. Op deze dagen zijn altijd twee a drie medewerkers aanwezig. Vluchtelingen kunnen dan op afspraak of eigen initiatief langskomen. VluchtelingenWerk biedt hen verschillende hulpverleningstrajecten. “Het eerste traject is ‘coaching vestiging’, dat duurt acht maanden”, legt de teamleider uit. “Dan proberen we iemand wegwijs te maken in de gemeente en het papierwerk op orde te krijgen.”

Het vervolgtraject heet ‘coaching zelfredzaamheid’, waar zes maanden voor staat. “Daarin focussen we ons veel meer op zelfredzaamheid. Daarnaast hebben we ‘I & A’, informatie en advies. Voor mensen die al zelfstandig bezig zijn, maar nog vragen hebben of een formulier krijgen dat ze niet begrijpen. Zij kunnen hier maandag of woensdag langskomen. De thuiswerkende vrijwilligers helpen met praktische zaken als verzekeringen, onderwijs, werk, wonen, financiën en post.”

Deze trajecten zijn overigens niet in lood gegoten. “Als iemand de zaken al goed op orde heeft, doen we alleen nog ‘I & A’”, vertelt de teamleider, die twee jaar in het Midden-Oosten heeft gewerkt voor Unicef. “Ik merk bijvoorbeeld bij de Syrische vluchtelingen dat ze zaken relatief goed oppakken, doordat ze vaak een opleiding hebben genoten. Dat neemt niet weg dat ze in een compleet nieuwe maatschappij zijn terechtgekomen, waar dingen heel anders werken, met ook nog eens een heel andere taal. Je hebt het niet meteen op orde, ook omdat Nederland een bureaucratisch land kan zijn.”

De bereidheid van Zwartewaterlanders om vluchtelingen in hun gemeente te helpen is groot, vindt de teamleider. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het initiatief van Hasselter kerken om vluchtelingen hun weg te laten vinden in de samenleving. “De hulp in deze gemeente gebeurt vaak zonder dat mensen daar te koop mee lopen”, legt ze uit. “Dat neemt niet weg dat er ook mensen zijn die vraagtekens zetten bij de opvang van vluchtelingen. Maar er is in Zwartewaterland voornamelijk een bepaalde nuchterheid. Meerdere mensen willen zelf helpen, iets bijdragen aan de opvang, inburgering en integratie.”

Wie graag als vrijwilliger aan de slag wil voor VluchtelingenWerk kan contact opnemen met Marije Keizer via emailadres mkeizer@vwon.nl.