Afbeelding
Erik Eenkhoorn

Stille tocht bij onthulling monument pontramp

Algemeen

GENEMUIDEN - Op biddag (dit jaar op 9 maart) is het 94 jaar geleden dat in een vliegende storm de pont, met daarop veertien opvarenden, verging. Hoewel de pont nog maar een meter of tien van de wal verwijderd was, overleefden elf van de opvarenden de ramp niet; onder hen veerman Velthuis met zijn zoon en ook burgemeester Groote Balderaar ten Velde met zijn echtgenote.

Ramp

Hoewel deze ramp grote indruk maakte op de bevolking en nog decennialang in de herinnering bleef hangen, is er nooit een gedenkteken voor deze ramp opgericht. Voor de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden is hun 40-jarig jubileum de aanleiding dit nu te realiseren. Gesteund door een aantal sponsors heeft zij de afgelopen maanden gewerkt aan de vervaardiging van een passend monument, dat nabij de pont aan het water wordt geplaatst. Het gedenkteken wordt voorzien van een informatiebordje met daarop de namen van de elf omgekomenen.

Stille tocht

Op woensdag 9 maart (biddag) wordt het monument aan de bevolking aangeboden en onthuld door wethouder (van onder andere verkeer en vervoer) Arie Speksnijder en de voorzitter van de Stichting, Sijm van Lente. Tussen 14.00 en 14.15 uur verzamelt zich een gezelschap van genodigden bij de petroleumkelder. Deze groep begeeft zich vervolgens, begeleid door klokgelui, in een stille tocht te voet naar het Veer en vaart met de pont naar de overzijde. Ongeveer op de plaats waar de pont verging, wordt de pont stilgelegd, zullen de namen van de elf omgekomenen worden afgelezen en is er een minuut stilte. Ook wordt een bloemenkrans in het water geworpen.

Wanneer het gezelschap terug is bij het veerhoofd (rond 14.45 uur) wordt tot de onthulling overgegaan. Tenslotte wordt er nog een toelichting bij het monument gegeven over het ontwerp. Bij de onthulling van- en de toelichting op het monument zijn belangstellenden welkom.

Vanaf zaterdag 12 maart is er in het Historisch Centrum Genemuiden, Hoek 27, een speciale exposite over de pont te bezichtigen.