Afbeelding

Hazelaar en Anker trekken samen op

Algemeen

HASSELT - Basisschool Het Anker en woonzorgcentrum De Hazelaar uit Hasselt hebben iets met elkaar. Al tien jaar lang zijn ze actief met elkaar verbonden. Een paar keer per jaar zijn er groepen kinderen te vinden in het doorgaans rustige zorgcentrum.

“De samenwerking begon heel spontaan met de Nationale Gedichtendag in 2006", vertelt meester Jaap Oudenampsen, die sinds vier jaar ook locatieleider van de school is. “Ik had toen contact gezocht met de Hazelaar om samen met mijn groep 7 en 8 zelfgemaakte gedichten voor te lezen aan de bewoners. De kinderen hadden gedichten geschreven over hoe het leven er uit zou zien als ze oud zouden zijn. Maar ook enkele bewoners lazen een gedicht voor aan de kinderen. Het programma werd afgewisseld met het zingen van oud-Hollandse liederen. Hiervoor was mijn vrouw meegekomen om dit te begeleiden op de gitaar.”

Sinds die tijd komen er ieder jaar groepen kinderen van de school naar De Hazelaar. Elke groep is gekoppeld aan een andere activiteit, passend bij de leeftijd van de kinderen.

Afgelopen week heeft groep 7 allerlei gezelschapsspelletjes gedaan. Groep 8 heeft onlangs pannenkoeken gebakken en geserveerd. De andere groepen van school komen om te zingen met Sinterklaas en met Pasen, er worden zelfgemaakte kaarten uitgedeeld en Sintmaarten gelopen met lampionnen.

“Doordat de beide gebouwen mooi dicht bij elkaar liggen is de samenwerking ook gemakkelijker te realiseren", volgens Oudenampsen. “Van basisscholen wordt verwacht dat ze aan actief burgerschap doen. Dit vak is sinds een aantal jaren verplicht. Leuk om te ontdekken dat wij hier al mee bezig waren voordat dit vak verplicht werd. Het is vooral mooi om te zien hoe jong en oud van dit contact zo met elkaar kan genieten. Hoe twee generaties ongedwongen met elkaar omgaan. En dat het vaak op een eenvoudige manier ouderwets gezellig kan zijn! Wat onze school betreft graag op naar de volgend tien jaar."