Bas Wilberink

Nieuwe opvang vluchtelingen ‘niet ondenkbaar’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het is ‘niet ondenkbaar’ dat er nog een keer vluchtelingenopvang gaat plaatsvinden in Zwartewaterland, zegt burgemeester Bilder. Volgens hem kan er zo weer een situatie ontstaan waarbij mensen moeten worden opgevangen. De kans daarop is wel minder groot dan vorig jaar.

“En de kans dat het daarbij gaat om crisisopvang van 72 uur, zoals die vorig jaar in Hasselt plaatsvond, is nog kleiner”, zegt hij. De burgervader liet weten het geen goed plan te vinden dat vluchtelingen elke 72 uur worden ‘versleept’. “De kans dat er wat moet gebeuren is natuurlijk vrij groot met de huidige asielinstroom. Maar wij willen niet dat het nog een keer gaat zoals het vorig jaar ging.”

Op dit moment loopt er echter geen aanvraag bij de gemeente voor opvang van vluchtelingen. Dat de gemeente ‘statushouders’ (mensen die een verblijfsvergunning gekregen hebben) gaat opvangen, is inmiddels wel duidelijk. Daarvan zijn er 58 toegewezen aan de gemeente Zwartewaterland. “Daar kunnen we in voorzien”, aldus wethouder Knol, die in juni duidelijkheid hoopt te geven over de invulling daarvan.