Leerlingen Agnieten College bij Hanzedagen in Bergen

Algemeen

BERGEN - Een recordaantal van 26 jongeren heeft deelgenomen aan de internationale Hanzedagen in de Noorse stad Bergen. Vooral de jeugd uit de steden in de IJsseldelta waren van de partij, zo ook leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis.

Van 9 tot en met 12 juni waren enkele honderdduizenden mensen aanwezig langs de kaden van de oude haven in Bergen. Een voorproefje van wat Kampen volgend jaar te wachten staat. Dan is de hanzestad aan de monding van de IJssel aan de beurt om de Hanzedagen te houden. In Noorwegen hadden de deelnemers aan de Jeugdhanze overdag maar weinig tijd om zich onder de schuifelende bezoekers te begeven. De jongeren volgden een programma vol workshops en ontmoetingen met prominenten.

Enthousiast werd de gelegenheid aangegrepen om selfies te maken met Bort Koelewijn, de burgemeester van Kampen. Hoogtepunten waren de begroeting door saluerende cadetten van het Skuteviken Buecorps en een groots galadiner, waarvoor iedereen zich in zijn beste kleren had gestoken. De leeftijd van de Nederlandse deelnemers: vijftien tot negentien jaar.

Op de workshops varieerden de thema’s van glasblazen en koken tot dansen en het beschilderen van teashirts. Wie wilde kon een tocht door de bergen maken, die overal in de Noorse olie- en visserijstad nabij zijn. De plaats noemt zich de stad van de zeven bergen en geldt bovendien als hoofdstad van de fjorden.

De Jeugdhanze is populair bij de Nederlanders. Bijna een derde van de deelnemers kwam uit Bolsward, Deventer, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Kampen, Ommen en Zwolle. Zij mengden zich vooral met Duitsers, Polen en jongeren uit de Baltische staten. Plus de Noren natuurlijk.

Bergen was een belangrijke stad in de Hanzetijd. Achthonderd jaar geleden al voeren vanuit de IJsselsteden schippers af en aan om stokvis te kopen. De hanze had in Bergen een eigen kontor (soort vrijhaven) met houten handelshuizen die nu tot het werelderfgoed gerekend worden.