Provincie Overijssel treft regeling voor riettelers Wieden-Weerribben

Algemeen

REGIO - De provincie Overijssel heeft een regeling gemaakt waardoor de pachters (riettelers) in Wieden en Weerribben van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geen 21 procent btw over de subsidie voor natuurbeheer hoeven te betalen. In de nieuwe regeling gaat de subsidie van de provincie rechtstreeks naar de pachters.

Tot nu toe ontvingen zij deze via Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In de afgelopen jaren bleek dat de Belastingdienst over dat doorbetaalde deel btw zou gaan heffen. Het natuurbeheer door de pachter beschouwt de Belastingstingdienst namelijk als het leveren van een dienst aan de grondeigenaar en btw-plichtig. De kosten voor de pachter zouden door die heffing hoger worden dan de doorbetaalde subsidie. Door de nieuwe regeling van de provincie waarmee de Belastingdienst heeft ingestemd, hoeven de riettelers geen btw af te dragen.

“Ik ben erg blij dat we met medewerking van de Belastingdienst deze regeling voor de riettelers hebben kunnen treffen”, aldus Hester Maij, gedeputeerde voor landbouw, natuur en cultuur van Overijssel. “De riettelers hebben dit gebied gemaakt tot wat het is: een van de meest unieke natuurgebieden en historische landschappen van Nederland. Voor de toekomst van dit gebied zijn ze van cruciaal belang. Goed dat we tot deze oplossing zijn gekomen.”

De Wieden-Weerribben is een Nationaal Park en van grote waarde als Natura 2000-gebied. “Het is ook belangrijk vanwege zijn bijzondere cultuurhistorie. Aan de ontwikkeling en instandhouding van de natuur leveren de riettelers van oudsher een belangrijke bijdrage. De bijzondere samenwerking tussen pachter en eigenaar in de Wieden-Weerribben is historisch gegroeid. Deze combinatie van omstandigheden komt verder in Overijssel niet voor. Specifiek voor dit gebied is samen met het rijk en de gemeente Steenwijkerland van 2009 tot 2014 het project Rietimpuls uitgevoerd, met als doel de unieke combinatie van natuur, cultuur en werkgelegenheid te behouden. Belastingheffing zou het resultaat weer grotendeels teniet doen.”

In de regeling van de provincie is 20 procent van de natuursubsidie bestemd voor de eigenaar en 80 procent voor de pachter. Voor de pachter is dat voor het reguliere jaarlijkse werk op zijn eigen percelen. En voor de grondeigenaar als penvoerder voor de pachters bij de subsidieregeling, het lange-termijnbeheer, de instandhouding van het natuurgebied als geheel en de infrastructuur.