Afbeelding

Aftrap pilot voor afval scheiden op school

Algemeen

GENEMUIDEN - 235 leerlingen van Kindcentrum Ichthus in Genemuiden zijn maandag feestelijk gestart met de pilot afval scheiden op school. ROVA faciliteert basisscholen om als ‘Mooi Schoon-school’ grondstoffen gescheiden in te zamelen.

Als tegenprestatie houden de leerlingen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil. De komende twee weken gaan 13.000 leerlingen en leerkrachten uit veertien Mooi Schoon-gemeenten van start met afval scheiden op school.

Speciaal contract met wethouder

Speciaal voor de aftrap is wethouder Arie Speksnijder naar de school gekomen om samen met alle leerlingen en leerkrachten het startsein te geven. De wethouder heeft de kennis van de leerlingen getest om te zien of zij bijvoorbeeld weten in welke container een stuk piepschuim hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje verteerd is.

“Ik sta er van te kijken dat jullie al zoveel kennis hebben over afval en zwerfvuil. Dat jullie zelfs weten dat een chipszak bij het restafval hoort,” aldus Speksnijder. Aansluitend hebben de leerlingen, leerkrachten en de wethouder het contract getekend, waarmee iedereen verklaarde zich in te zetten om zwerfvuil tegen te gaan en het afval voortaan goed te scheiden.

Jong geleerd

Alle deelnemende scholen aan de pilot ontvingen het startpakket met voorlichtingsmaterialen en een educatieve video over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gerecycled en hergebruikt. De scholen krijgen ook de benodigde containers om het afval te scheiden.

Lajenda Garst, Projectmedewerker van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon: “We willen jonge kinderen op een leuke manier meegeven hoe je met afval omgaat en wat het oplevert als je afval op de juiste manier scheidt. Dan is het geen afval meer, maar grondstof.” Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met ‘Onze school is Supporter van Mooi Schoon’.

Circulaire economie

Voor deze pilot is enthousiasme onder de basisscholen in de ROVA Mooi Schoon-gemeenten; 78 basisscholen doen mee. De pilot is een initiatief om kinderen van jongs af aan te leren dat het vanzelfsprekend is om afval te scheiden en geen zwerfvuil buiten achter te laten. ROVA ziet educatie als een belangrijk instrument in de omslag naar een circulaire economie. Veel scholen zetten zich al actief in en sommigen hebben de ambitie om een afvalvrije school te zijn. In deze pilot werken de gemeente, ROVA en de scholen samen om dit te verwezenlijken.