Afbeelding
Henk de Velde

Werkgroep en gemeente maken zich hard voor subsidie hooibergmuseum

Algemeen

(door Bas Wilberink)
HASSELT - De werkgroep Duurzame Herontwikkeling Hooibergenterrein Hasselt (DHHH) en de gemeente Zwartewaterland zijn het niet eens met een besluit van de provincie Overijssel om geen subsidie van 38.000 euro beschikbaar te stellen voor onderzoeksproject ‘Van Oerbos tot Hooiland’. De twee hadden hiertoe een verzoek ingediend, in het kader van de regeling ‘Het Verhaal van Overijssel’.

Het project is een belangrijk onderdeel van de plannen voor het Hasselter hooibergenterrein, dat ligt tussen de Velde en Om de Weede. ‘Van Oerbos tot Hooiland’ moet namelijk één van de twee pijlers worden van het Nederlands Hooiberg Museum op deze locatie. Dit museum bestaat al in digitale vorm en is te vinden op www.HooiDelta.nl. Het is nu ook de bedoeling in Hasselt zo’n twaalf hooibergen te herstellen of te herplaatsen. Deze moeten een representatief beeld geven van de in Nederland voorkomende hooibergen. Verder wordt in het museum informatie gegeven over het bouwen van hooibergen, zoals de bouwtechniek, materiaalgebruik en het ontwerp. ‘Van Oerbos tot Hooiland’ moet daarnaast informatie gaan verschaffen over het ontstaan van de weidebouw en de hooicultuur door de eeuwen heen.

De werkgroep heeft voor dit project 95.000 euro nodig, waarvan 57.000 euro al zelf is opgehaald. Door het uitblijven van de provinciale subsidie bestaat de vrees dat andere financiers eveneens afhaken. En dat terwijl het volgens DHHH en de gemeente onterecht is dat de provincie de subsidie niet heeft toegekend. Het gebeurde volgens hen op grond van een verkeerde beoordeling van het publieksbereik van dit project. Het college van b en w stuurde al een bezwaarbrief. In oktober of november mogen de initiatiefnemers hun bezwaren mondeling toelichten.

Projectleider Adriaan Velsink gaat er van uit dat de subsidie voor ‘Van Oerbos tot Hooiland’ er alsnog komt. “Omdat we een prima plan hebben over een uniek onderwerp, dat wordt uitgevoerd door topmensen. Blijft de subsidie achterwege dan betekent dit een belangrijke aderlating voor het museum. Er ontbreekt dan een uniek verhaal, dat ook wezenlijk is om de IJsseldelta als het hooigebied van Nederland te promoten.”

IJsseldelta
Met ‘Van Oerbos tot Hooiland’ wil DHHH straks in woord en beeld het verhaal van de wordingsgeschiedenis en ontwikkeling van de IJsseldelta kunnen vertellen. “Verklaren hoe het kon gebeuren dat de IJsseldelta vanaf de middeleeuwen tot de 19e eeuw uitgroeide tot de belangrijkste hooileverancier van Nederland”, zo is te lezen in de subsidieaanvraag. “Specifieke invloeden van de ligging van de IJsseldelta, de bodemcondities, de wordingsgeschiedenis, het vakmanschap van de boeren evenals de hulp van gastarbeiders zijn bepalend voor dit succesverhaal.”

Deze ‘biografie van de IJsseldelta’ is van waarde als zelfstandig wetenschappelijk werk maar ook voor het toekomstige museum, zo vinden de subsidieaanvragers. Het project moet vijf ‘producten’ opleveren. Naast het wetenschappelijke rapport, dat voor een brede doelgroep leesbaar moet zijn, gaat het onder andere om ‘een multidisciplinaire database’. Daarin staan historische kaarten en foto’s, actuele landschapsfoto’s, schilderijen en tekeningen over de hooiwinning in de IJsseldelta.

De Universiteit van Groningen komt verder met 3D-projecties van de IJsseldelta van ver voor onze jaartelling, via de Middeleeuwen, de 17e, 18e en 19e eeuw tot en met de huidige situatie. Verder gaat historicus Wim Coster de verhalen van boeren en anderen opsporen om tot een verhalenbundel en toneelteksten te verwerken.

Een vierde ‘product’ is de komst van drie Verhalencafé’s over de hooiwinning in de IJsseldelta. En ook wordt gewerkt aan een breed toegankelijk symposium als afsluiting van het onderzoeksproject.

Bed & Breakfast
Naast het museum, met enkele werkende hooibergen, moet er op het terrein een gebouw komen voor begeleid wonen en dagbesteding. Verder wordt gedacht aan Bed & Breakfast-voorzieningen in hooibergen en hooiwagens; een helofytenfilter (een filter dat met behulp van helofyten afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu); een moestuin en een verkooppunt voor hooi en producten uit de moestuin.

Meer info over dit alles is te vinden op: www.HooiDelta.nl.