Afbeelding
Bas Wilberink

Nieuw Marktplan Zwartsluis moet inrichting verbeteren

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTSLUIS - De gemeenteraad gaat zich donderdag buigen over een nieuw ontwerp voor het Marktplan in Zwartsluis. Als zij akkoord gaat, krijgt het Sluziger centrumplein in de Molenstraat, Baanstraat en Schoolstraat onder andere vier extra parkeerplaatsen.

Al in 2010 ging de raad akkoord met een ontwerp voor de inrichting van deze omgeving. Maar door de ontwikkeling van gebouw Vrede, dat veel groter is geworden dan aanvankelijk voorzien, was dat plan niet meer uitvoerbaar. Daarom hebben het college van b en w, Stichting Fortresse en Ondernemersvereniging Zwartsluis een nieuwe versie gemaakt.

Eén van de uitgangspunten is de toevoeging van nieuwe parkeerplaatsen. “De belangrijkste functie van het plein is parkeren voor winkelend publiek”, zo is te lezen in het raadsvoorstel. “Gekozen is voor een ontwerp waarbij het aantal parkeerplaatsen is geoptimaliseerd.” In totaal gaat het om 56 plekken; 4 meer dan in de huidige situatie.

Inrichting

Ook de inrichting van het plein wordt aangepakt. “Ondernemers en gebruikers ervaren de inrichting (met name de kant van de drogist) nu als rommelig”, aldus het college. “Het plein heeft ook een stenig karakter. In het nieuwe ontwerp is gekozen voor een eenduidige en rustige inrichting.”

Net zoals in het plan uit 2010 is ook nu weer een uitrit richting de Stationsweg opgenomen in het ontwerp. Dit om de verkeersafwikkeling te verbeteren. De uitrit is wel aangepast, omdat het oorspronkelijke idee relatief duur was. Hiervoor zou namelijk aan de westzijde een zogeheten damwandconstructie aangelegd moeten worden.

Gebakken stenen

Daarnaast geeft het college aan dat rekening is gehouden met het eerder door de raad vastgestelde Definitief Ontwerp voor de gehele centrum. “Belangrijke elementen daarin zijn de keuze voor gebakken stenen en groen”, legt b en w uit. Ook voor het Marktplan is hiervoor gekozen. “Zo worden de parkeerplaatsen omlijst met hagen. In de twee grootste parkeervlakken worden leilindes geplaatst. De verharding bestaat uit gebakken stenen. Dit is een duurzaam materiaal en geeft het plein een rustige uitstraling.”

Voor de realisatie van het nieuwe Marktplan denkt het college niet diep in de gemeentelijke buidel te hoeven tasten. Het wordt namelijk betaald met de verkoopopbrengst van het pand Molenstraat 3. Wanneer het verkocht is, wordt de raad gevraagd dit krediet beschikbaar te stellen voor het Marktplan.