De toren waarin de escaperoom zou komen.
De toren waarin de escaperoom zou komen. Bas Wilberink

Hanzestad Hasselt Marketing niet blij met gang van zaken escaperoom

Algemeen

HASSELT - Stichting Hanzestad Hasselt Marketing is allesbehalve blij met de gang van zaken omtrent de escaperoom die in de Hasselter toren van de Grote Kerk zou komen. Initiatiefneemster Marieke Galgenbeld maakte donderdag bekend er van af te zien, omdat zij tegengewerkt zou zijn door de Hervormde Gemeente en Hanzestad Hasselt Marketing.

In een uitgebreide reactie uit Hanzestad Hasselt Marketing haar mening hierover: “Stichting Hanzestad Hasselt Marketing is een stichting van Hasselters voor Hasselt. Als actieve en betrokken vrijwilligers dragen wij alle ondernemers en organisaties in Hasselt een warm hart toe. Voor onze arrangementen werken we in goede harmonie samen met onder meer Staatsbosbeheer, Camping De Stadsgaten, De Veldschuur, De Kalkovens, Natuurboerderij Hogeboom en plaatselijke horeca. Ook ondersteunen we lokale activiteiten, zoals onlangs Korenmolen De Zwaluw met haar sponsoracties voor nieuwe wieken.

“Nieuwe initiatieven van ondernemers, zoals de escaperoom van De Regelaardij juichen wij dan ook van harte toe. Er is juist behoefte aan meer van dit soort activiteiten, die Hasselt op de toeristische kaart zetten en zorgen voor meer levendigheid en bestedingen in Hasselt. Een escaperoom had daaraan zeker bij kunnen dragen. Het is ook niet het initiatief om een escaperoom te beginnen, maar de locatie daarvan in de toren van de Grote Kerk, die voor de problemen zorgt. Deze torenkamer kende namelijk al meerdere gebruikers, zoals de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing. De ruimte maakt deel uit van het arrangement ‘Hoog op Zolder’, waarbij bezoekers een rondleiding krijgen over de gewelven van de kerk.

Dichte deur
“Groot was dan ook onze verbazing toen op een dag onze gids onverwacht met zijn groep voor een dichte deur stond omdat er een ander slot op zat. We kwamen er al snel achter dat de torenkamer door de gemeente was verhuurd aan De Regelaardij. De gemeente Zwartewaterland had verzuimd om dit te communiceren met een aantal andere gebruikers van de torenkamer. We hebben daarop onmiddellijk contact gezocht met de gemeente en zijn op 27 mei 2016 op gesprek geweest. Met een excuus van de gemeente voor de gebrekkige communicatie en met de afspraak om met alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk rond de tafel te gaan, zijn we uit elkaar gegaan. Deze afspraak is de gemeente helaas niet nagekomen. Ook niet na herhaaldelijk aandringen van de kant van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing, om de afspraken over gebruik van de ruimte voor alle betrokken partijen duidelijk vast te leggen. Pas vijf maanden later, op 28 oktober en op 11 november 2016, zaten alle betrokkenen in het gemeentehuis bij elkaar om te overleggen over het gezamenlijke gebruik van de torenkamer. Dit gesprek werd mogelijk door tussenkomst van een persoon, die tot een goede beeldvorming wilde komen.

Voorgeschiedenis
“Ter voorbereiding van dit gesprek was de voorgeschiedenis van de escaperoom onderzocht. Zo bleek dat het college van B&W al een jaar eerder, op 16 november 2015, had bepaald dat de ruimte in de toren niet tijdens kerkdiensten, bijzondere diensten en concerten en opnames mocht worden gebruikt en ook niet op de zondag. Deze voorwaarden zouden worden opgenomen in de overeenkomst met De Regelaardij. Wanneer de gemeente zich gehouden had aan dit collegebesluit, dan was de huidige situatie nooit ontstaan. In de uiteindelijke huurovereenkomst tussen de gemeente en De Regelaardij zijn deze voorwaarden echter niet terug te vinden. De escaperoom kreeg te allen tijde voorrang op alle andere activiteiten, dus bijvoorbeeld ook op begrafenissen en concertopnames.

Voorwaarden
“Tijdens de gesprekken hield De Regelaardij onwrikbaar vast aan het verleende huurcontract en de daarin vermelde voorwaarden. Dit bood helaas geen basis voor goede en duidelijke afspraken, waarbij aan de belangen van alle betrokken partijen tegemoet zou worden gekomen. Hanzestad Hasselt Marketing is van mening dat er ook rekening gehouden moet worden met de activiteiten van de andere gebruikers van de torenkamer. Niet alleen het arrangement van Hanzestad Hasselt Marketing, maar ook de opnames, concerten, huwelijken en begrafenissen van de Grote Kerk. Het bestuur van de Grote Kerk is voor het beheer en onderhoud van het kerkgebouw aangewezen op deze inkomsten. Het is dan ook spijtig om te constateren dat deze ‘oudere’ belangen, door zowel de verhuurder (gemeente Zwartewaterland) als de huurder (De Regelaardij) weinig gerespecteerd en erkend werden.

Doorslaggevende rol
“Daarnaast betreuren we vooral de weinig doortastende en slagvaardige handelswijze van de gemeente Zwartewaterland. Als verhuurder van de ruimte vervult de gemeente een doorslaggevende rol. Men heeft zonder goed onderzoek naar medegebruikers en eventuele overlast een huurvergunning afgegeven. Vervolgens heeft men, toen bekend werd dat er meer partijen bij betrokken waren en er dus andere afwegingen en andere afspraken nodig waren, niet of veel te laat geanticipeerd. Pas toen de zaak dreigde te escaleren werd er door interventie van derden een mediation ingesteld. Het meest betreurenswaardige is misschien wel het feit dat de gemeente door deze handelswijze een conflict heeft veroorzaakt door partijen tegen elkaar uit te spelen en van elkaar te vervreemden. Terwijl men juist alles in het werk zou moeten zetten om de partijen met elkaar te verbinden. Dit getuigt van weinig respect, kennis en waardering voor ondernemers, vrijwilligerswerk en burgerinitiatieven.”

Reactie gemeente
De gemeente Zwartewaterland laat in een reactie weten zich slechts ten dele te herkennen in de wijze waarop de feiten worden weergegeven. “En niet in de wijze waarop de rol van de gemeente ingekleurd wordt. Op 15 december komt de gang van zaken rondom de escaperoom in de raadsvergadering aan de orde. Wij lopen niet op de zaken vooruit en wachten de bespreking in de raad af.”