Inwoners van Hasselt initiëren buurt-AED

Algemeen

HASSELT - Hasselt is sinds vrijdag een Automatische Externe Defibrillator (AED) rijker. Bewoners van negen straten uit de wijk Nadorst investeerden met steun van de gemeente Zwartewaterland in dit apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen.

Robbie Overmars en Ger van den Berg zijn blij dat hun initiatief dankzij brede steun in de buurt daadwerkelijk is gerealiseerd. “Wij hopen dat meer buurten ons voorbeeld volgen, zodat er in heel Hasselt meer mensenlevens gered kunnen worden bij een hartstilstand.”

In de Nadorst waren al meerdere AED's aanwezig, maar deze hangen allemaal binnen en zijn dus niet 24 uur per dag bereikbaar. Overmars en Van den Berg zagen het belang van een permanent beschikbare AED en deden alle bewoners van Ruif, Gareel, Weesboom, Sikkel, Lamoen, Zicht, Halster, Dissel en Hoefijzer het voorstel gezamenlijk een AED aan te schaffen. Inmiddels hangt het apparaat dus aan de buitengevel van de hoekwoning aan de Dissel 36.

Burgerhulpverleners

Ook is de AED aangemeld bij www.hartslagnu.nl, zodat het apparaat direct ingezet kan worden als er een melding van een hartstilstand binnenkomt bij de Meldkamer Ambulancezorg (112). De 27 buurtbewoners die reeds over een reanimatie en/of AED-diploma beschikken, is gevraagd hetzelfde te doen. Eenmaal aangemeld als burgerhulpverleners worden ook zij bij een melding in de buurt direct gealarmeerd. Om deze groep uit te breiden, volgen binnenkort zo'n twintig buurtbewoners een training om de AED bij een melding op de juiste manier te kunnen bedienen.

Samen actief

Ook de gemeente Zwartewaterland staat positief tegenover deze buurt-AED, die zo breed in de buurt gedragen wordt. Het initiatief ontving dan ook een financiële bijdrage vanuit de regeling Samen Actief. Met deze regeling steunt de gemeente initiatieven van inwoners om hun eigen woon- en leefomgeving te versterken. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op www.zwartewaterland.nl/inwoners onder het kopje 'samen aan de slag'.