Afbeelding
Joke Mulder

Antje Mateboer-Haverkamp ontvangt gemeentelijk waarderingsteken

Algemeen

GENEMUIDEN - Burgemeester Eddy Bilder heeft donderdagmiddag het gemeentelijke waarderingsteken uitgereikt aan Antje Mateboer-Haverkamp (1923) uit Genemuiden. Dit gebeurde in de Havenzaal van De Kaaihof.

Vanaf 1974 was Mateboer vrijwilligster bij het Rode Kruis, eerst bij de afdeling Genemuiden en later voor de afdeling Zwartewaterland. Zij organiseerde daar bijvoorbeeld handwerkochtenden.

Ook voor de Ponyclub en Rijvereniging de Zwartewaterruiters heeft zij zich vanaf de oprichting in september 1974 ingezet als vrijwilligster. Zij was secretaresse, hielp bij de organisatie van de wedstrijden (regelen van juryleden, het maken van startlijsten), met de jaarlijkse bazar in Genemuiden en organiseerde verkoopacties. Ook bij het organiseren van de jaarlijkse rit in de bossen was zij nauw betrokken.

Haar hart ging ook uit naar de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Vanaf ongeveer 1980 was zij vrijwilliger bij deze stichting. Van het wassen van mutsen en het deelnemen aan klederdrachtpresentaties tot dienst tijdens de openingsuren van het museum. Tot op zeer hoge leeftijd is zij bij deze organisaties en verenigingen betrokken geweest.

Verder was Mateboer bestuurslid van de Nederlandse vereniging van Huisvrouwen in de tachtiger jaren en is zij jarenlang betrokken geweest bij de Stichting Emlichheim. Bij al deze activiteiten heeft zij een voorbeeldrol vervuld. Het vrijwilligerswerk is in het algemeen een waardevolle factor in de samenleving. En zij heeft daar op een bijzondere wijze een bijdrage aan geleverd, zelfs toen zij al een respectabele leeftijd had bereikt.

Het is de tweede keer dat een inwoner van Zwartewaterland deze erepenning krijgt. Het eerste gemeentelijke waarderingsteken werd in augustus 2016 toegekend aan Anna van der Breggen.