Erik Eenkhoorn

Recordaantal klassieke zeilschepen tijdens Zwartsluis onder Zeil

Algemeen

ZWARTSLUIS - In Zwartsluis gaat woensdag 25 mei de vijfde editie van Zwartsluis onder Zeil (ZoZ) van start. Daarvoor is inmiddels een recordaantal klassieke zeilschepen aangemeld, zo laat de organisatie weten.

Traditioneel is er in het Hemelvaart-weekend in Zwartsluis altijd iets te doen. Het ene jaar de Nationale Sleepbootdagen, het andere jaar ZoZ. "En we groeien nog steeds", aldus voorzitter Roel Schurink van Stichting Zwartsluis onder Zeil. "Nog nooit zijn er zoveel klassieke zeilschepen aangemeld."

Inmiddels staat de teller op zestig, waaronder het in 1893 gebouwde vlaggenschip van beide deelnemende schipperskringen, de boeier Ludana. Het wordt vol in de Havenkolk van Zwartsluis met oud-Hollandse zeilschepen. Maar ook daaromheen is er gedurende vier dagen van alles te beleven.

Opening

Woensdag 24 mei arriveren de meeste schepen, welkom geheten door het vlaggenschip van Zwartsluis, de in 1865 gebouwde Botter ZS13. Op donderdag 25 mei wordt ZoZ 2017 om 11.00 uur feestelijk geopend door burgemeester Eddy Bilder. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt het Admiraalzeilen op het Zwarte Water niet deze dag maar op zaterdag plaats. Wel geven de klassieke auto’s van de Historische Auto Vereniging acte de présence, geeft muziekvereniging Voorwaarts een concert en zijn er rondvaarten met de platbodems, de ZS13 en het gratis pontje Sluuspoort. Ook is het Botterhuus geopend, evenals gebouw Sluuspoort met een nieuwe expositie.

Kolksluuszangers

Vrijdag 26 mei staat het shantykorenfestival centraal. De Kolksluuszangers ontvangen zeven andere koren die op diverse locaties in het dorp optreden met als slotstuk een samenzang van alle acht de koren. Maar ook op het water is van alles te doen. Naast de traditionele rondvaarten vindt er op het Zwarte Water matchracing plaats tussen telkens twee punters. "Goed te volgen vanaf de Havendijk."

Nacht van Zwartsluis

Ook is er de Nacht van Zwartsluis, waarvoor drie Sluziger horecagelegenheden de handen ineen hebben geslagen voor een feest vanaf 21.00 uur tot in de late uurtjes. Zaterdag 27 mei is het alweer vroeg dag. Vooral voor het opbouwen van de braderie in het centrum, die dit jaar wordt aangevuld met optredens van twee Klederdrachtgroepen, Straattheater, Dansgroepen van Just Dance, het Jeugdorkest van Voorwaarts en Drumband EnergyX.

Én het Admiraalzeilen op het Zwartewater. Vanaf 12.30 uur vertrekken de schepen via de Kolksluis, waarna ze in kleine formaties aan de Admiraal Bilder voorbij trekken. Vanaf de Havendijk is dit prima te volgen. Tegen 16.00 uur keren de schepen via het Meppelerdiep weer terug naar de Handelskade.

Openluchtdienst

Het evenement wordt op zondag afgesloten met een openluchtkerkdienst te water, georganiseerd door de gezamenlijke kerken. Inwoners worden uitgenodigd deze bij te wonen vanaf 10.30 uur aan de Handelskade, waar dominee A. Bloemendal de dienst leidt vanaf de voorplecht van de Botter ZS13, met rondom de ronde en platbodemjachten met gehesen fok. Het Sluziger koor Mixed zorgt voor de muzikale omlijsting. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn, wordt uitgeweken naar de Hervormde kerk in de Kerkstraat.

Meer info via: www.zwartsluisonderzeil.com.