Afbeelding
Enrico Kolk

Hoe om te gaan met Alzheimer in de supermarkt?

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Bewustwording, daar draait het om. In samenwerking met het Alzheimer Trefpunt Zwartewaterland was er donderdag een informatiestand in diverse supermarkten in Zwartewaterland over dementie. Door de winkel liep een ‘acteur’, die een dementerende speelde. “Best lastig zo iemand”, zegt een cassière van Albert Heijn in Genemuiden.

Want hoe reageer je nou op een persoon die veel te veel appels haalt? Hermien liep rond als dementerende. “Ik liep met paprika’s naar een medewerker en vroeg of hij ook kleinere tomaten had, want deze waren te groot. Hij hielp me heel netjes en ging mee in mijn gedachte: ‘Die tomaten zijn inderdaad te groot’, zei hij. Maar vooral voor jonge mensen is het best lastig.”

Toch weten ook ouderen zich niet altijd een houding te geven. “Sommigen schoten in de lach toen ik vroeg of ik met bleek vlekken uit mijn zwarte broek kan krijgen”, vertelt Hermien. “En één iemand gaf mij een opdracht: ik moest custard door de appeltaart doen.. Toen ben ik weggelopen: custard, custard, custard. Ze keek me echt aan van: nou loopt ze nog weg ook. Maar als dementerende kun je zo’n opdracht niet aan.”

Het is goed om die bewustwording door te geven, vindt Henk-Jan van Noorel van de gemeente. Die droeg bij in het project. “Zulke mensen komen er steeds meer’, zegt hij. “Wij willen kijken hoe mensen reageren op de confrontatie, en daarna kunnen we ze tips meegeven. Dementerende blijven ook steeds meer thuiswonen, dus je gaat ze steeds meer zien. En hier is het dan in de winkel, maar ze kunnen ook op straat lopen en de weg kwijt zijn. Hoe bereid je de samenleving daarop voor?”

Medewerker Nathan Heutink merkt op dat het inderdaad vaker voorkomt. “Maar je moet er wel bewust op letten. Deze mevrouw had alles in haar karretje bestickerd met stickers van 35 procent korting. Ze vroeg of ik er nog meer had. Eerst denk je dan ‘wat is dit?’, en daarna heb ik gezegd dat dat niet de bedoeling was. En ze had ook veel te veel appels, maar het komt wel vaker voor dat mensen veel van hetzelfde halen. Toen ze vroeg of ze genoeg had voor de appeltaart, heb ik gezegd dat het veel te veel was.”

Of een appeltaart bakken ook echt nog lukt, dat is de vraag. Maar dementerenden kunnen best nog veel, zo blijkt op de Pieperhoeve. “Op de boerderij bij ons zijn ze actief bezig”, vertelt Nelleke van Daflsen. “Dingen die ze nog van vroeger kunnen ze vaak nog heel goed. Het is mooi om dat te doen, een zinvolle dagbesteding voor ze. En voor de mantelzorgers is het ook een ontlasting.”