Afbeelding

Werkgroep pleit in petitie voor vrijlating Mahadine

Algemeen

HASSELT - 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens. Op deze datum werd in 1948 de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties aanvaard. De plaatselijke werkgroep van Amnesty International organiseert in het kader van deze dag, samen met een aantal kerken, een petitie.

“Doel daarvan is om te pleiten voor vrijlating van gewetensgevangene Mahadine in Tsjaad. Al meer dan een jaar zit hij vast omdat hij kritiek uitte op de regering. Dat terwijl vrijheid van meningsuiting een de rechten van de mens is”, schrijft de werkgroep.

En verder: “De verklaring (van de VN, red.) begint met: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status’. Wereldwijd worden deze woorden dikwijls alleen op papier nageleefd en is de praktijk totaal anders. Amnesty International is een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de rechten van de mens. Zij doet voortdurend een beroep op officiële instanties de rechten van de mens te eerbiedigen en bemoedigt gewetensgevangenen in veel landen. Velen in Hasselt dragen hierin hun steentje bij. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de vuist is tegen onrecht. Via www.amnesty.nl kan ieder deelnemen of zich aanmelden voor acties.”