Bewoners de Meente wakker door vuurwerk na bruiloft

Algemeen

GENEMUIDEN – Bewoners van de Meente hebben last van vuurwerk op vrijdagavond. Bewoner Van Dalfsen sprak daarom donderdagavond in op de raadsvergadering, namens zijn mede-bewoners. Hij deed dat op rijm. "Het verplegend personeel komt handen tekort."

“Door vuurwerk dat na een bruiloft wordt in de lucht gebracht, liggen veel mensen wakker, ook in de nacht”, aldus Van Dalfsen. “Kan dit ongestraft zo door blijven gaan? Of krijgt men daarvoor ook een boete voortaan? Als in december door de jeugd te vroeg wordt geknald, worden ze gepakt en moeten ze naar HALT.” Hij riep op om niet met twee maten te meten.

“Afgelopen vrijdag werd er om 1.30 uur ’s nachts recht boven de Meente geknald”, stelde de bewoner van het tehuis. “En dan zijn alle bewoners wakker. Dit moet gewoon stoppen. Maak een voorstel voor de volgende vergadering, dat is dan heel snel.”

Van Dalfsen is ook op het politiespreekuur geweest. Hij stelde voor dat agent Schreurs een lijst zou opvragen met mensen die trouwen. Dat bleek vanwege privacy niet te mogen. Burgemeester Bilder reageerde met een creatieve oplossing: “Wie in Genemuiden een abonnement neemt op een kerkbode, weet al snel wie er trouwt.”

SGP-fractievoorzitter beaamde de zorgen van Van Dalfsen. “Het is inderdaad een probleem. Zouden al die jongeren zich wel realiseren wat u hier vertelt? Denkt u dat een publiekscampagne zou helpen?”

CDA-raadslid Buit maakte direct een voorstel klaar: vraag mensen die in ondertrouw gaan om een borg van 250 euro. “Is er geen geluidsoverlast: geld terug. Is er wel geluidsoverlast, dan is dat kassa voor de gemeente.”

Van Dalfsen merkte op dat 'publicatie altijd goed is'. Hij kwam zelf ook met een oplossing. “Als de politie op vrijdagmiddag door Genemuiden rijdt, hangt er meestal wel een spandoek. Je weet dan ’s avonds wel waar het vuurwerk is, en daar moet je surveilleren tussen 0.00 en 2.00 uur.”