Bas Wilberink

Landelijk onderzoek naar illegaal vuurwerk brengt politie in Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - In een onderzoek naar illegale vuurwerkhandel ontdekte de politie eind november 2.600 kilo illegaal vuurwerk in een woning in Hengelo. Deze vondst was aanleiding tot verder onderzoek. Op achttien adressen in Nederland, waaronder in Zwartewaterland, zijn de afgelopen weken doorzoekingen gedaan. Op een aantal locaties werd opnieuw zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen.

Doel van deze inzet van de politie is om de hele keten van zwaar illegaal vuurwerk aan te pakken. "Omdat het de bron is van veel overlast bij burgers, vernielingen en ernstig letsel", laat zij weten. "Daarnaast zorgt de opslag in woonwijken voor levensgevaarlijke situaties voor mensen die er niets mee te maken hebben."

Het onderzoek naar de handel en de afnemers werd gecoördineerd door het milieuteam van de politie-eenheid Oost-Nederland. Na de inname van de 2.600 kilo vuurwerk werd de woning doorzocht en startte meteen een vervolgonderzoek naar mogelijke afnemers. Dat leidde tot een vervolg en inzicht in een netwerk van vermoedelijke klanten van de verdachte.

In samenwerking met lokale politieteams werden de achttien adressen door de politie doorzocht. Dit gebeurde onder andere in de gemeenten Zwartewaterland, Doetinchem, Gennep en Emmen. Op elf van die achttien adressen is de afgelopen weken illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. De omvang van deze vondsten varieert van 1 tot 100 kilo. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er op basis van dit onderzoek nog meer adressen worden doorzocht door de politie.