Bas Wilberink

Samen Zwartewaterland gaat van start in Bibliotheek Hasselt

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Samen Zwartewaterland gaat dinsdag 16 januari van start. Wethouder Gerrit Knol opent dan in Bibliotheek Hasselt het eerste Advies-, Informatie- en Ontmoetingspunt (AIO).

In april 2015 startte Samen Zwartsluis. In juli 2017 werden de eerste stappen gezet om tot een verbreding te komen, namelijk Samen Zwartewaterland. Dinsdag wordt dat doel dus realiteit.

Samen Zwartewaterland is een platform van verschillende zorgorganisaties in Zwartewaterland die samen met de gemeente willen bereiken dat inwoners meer welbevinden ervaren en minder zorg nodig hebben. “Doel van Samen Zwartewaterland is een ‘warme’ en effectieve doorverwijzing en/of adequate advisering van en aan burgers te bezorgen. Ook is een doel om voor wederkerigheid te zorgen. Oftewel, de burger die vraagt om zorg of ondersteuning wordt gevraagd of zij wat voor anderen willen of kunnen betekenen”, zo laat de projectgroep weten.

In de kernen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis wordt een AIO-punt ingericht in de vestigingen van de Bibliotheek Zwartewaterland. Het eerste AIO-punt wordt dinsdag dus geopend in Bibliotheek Hasselt. “Hier is een speciale spreekkamer gereed gemaakt", aldus directeur Hans Hilbers van Bibliotheek Zwartewaterland. "In verband met de te verwachten gevoeligheid van vragen en natuurlijk in verband met het waarborgen van de privacy van de vraagstellers, is zo’n spreekkamer een voorwaarde om met het advies- en informatiepunt van start te kunnen gaan."

Hilbers laat verder weten dat het project zich in de startfase bevindt. Op dit moment kunnen burgers elke maandag van 13.30 tot 15.30 uur bij Samen Zwartewaterland terecht voor vragen aan Icare en de JP vd Bent stichting. Op donderdag kunnen burgers van 13.30 tot 15.30 uur terecht met vragen aan IJsselheem en MEE. Eind januari worden ook de spreekuren op de woensdag en de vrijdag ingevuld.

Participanten in de kerngroep Hasselt zijn: Woonzorgcentrum IJsselheem, Icare, Welzijn Ouderen Zwartewaterland, Coördinatiepunt Vrijwilligerswerk Zwartewaterland, Steunpunt Mantelzorg, SCAB, MEE IJsselovers, De Kern, Bibliotheek Zwartewaterland en gemeente Zwartewaterland. “Met ‘Samen Zwartewaterland’ willen we bereiken dat we ‘samen dé oplossing vinden voor al uw ondersteuningsvragen’”, laat de projectgroep weten. Denk daarbij aan vragen op het gebied van welzijn, vrijwilligersactiviteiten, zorg en ondersteuning.

Het platform Samen Zwartewaterland start in de loop van 2018 ook in de kernen Zwartsluis en Genemuiden een AIO-punt.