Bas Wilberink

Raadscolumn Gemeentebelangen: '2018'

Algemeen

"Op het moment van het schrijven van deze column is het 2 januari 2018, de jaarwisseling is net achter de rug. In onze gemeente is dat rustig verlopen. Het weer was niet al te best en ook het feit dat Oudejaarsdag op een zondag viel, heeft hieraan meegewerkt. Op Nieuwjaarsdag werd door veel inwoners het afval van het vuurwerk opgeruimd, hulde daarvoor. Ik wil deze gelegenheid benutten om namens Gemeentebelangen Zwartewaterland iedereen een gelukkig en voorspoedig 2018 te wensen.

Een nieuw politiek jaar ligt voor ons en wat het ons brengen zal, moeten we afwachten, want zoals de conferencier Wim Kan jaren geleden al fijntjes opmerkte: ‘voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft’. Maar er staat voor dit jaar nog wel een aantal dossiers op de politieke agenda waar de gemeenteraad nog over moet beraadslagen en beslissen.

In Zwartsluis is de invulling van het voormalige Agnieten-terrein nog een item. In Hasselt moet een beslissing genomen worden over de verdere invulling van Hasselt Om de Weede en wat er gaat gebeuren met de voormalige scheepswerf Bodewes, inclusief de ontsluitingsweg naar de Molenwaard. In Genemuiden speelt het probleem van de verkeersafwikkeling door de nieuwbouw van Tag West. De bewoners willen af van het doorgaande (vracht)verkeer door hun wijk en hierover zal nog de nodige discussie plaatsvinden.

Wat wel een vast gegeven is voor 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Zoals het er nu uitziet, zal in onze gemeente de keuze zijn uit zeven politieke partijen, één meer dan wij de laatste jaren gewend waren. In de aanloop naar deze verkiezingen zullen een aantal politieke activiteiten plaatsvinden. Op zaterdag 17 maart is er open huis in het gemeentehuis met als hoofdmoot een verkiezingsmarkt met discussie tussen de politieke partijen.

Gemeentebelangen doet bij deze nu al een oproep aan alle stemgerechtigde inwoners van Zwartewaterland om hun stem uit te brengen op de politieke partij van hun keuze. Slechts één keer in de vier jaar krijg je als kiezer de mogelijkheid om te bepalen hoe en door welke partijen je gemeente bestuurd zal worden.

Het stemrecht is een zeer belangrijk recht voor alle inwoners van achttien jaar en ouder en dient benut te worden. Door niet te gaan, ontneem je jezelf de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het taakstellende en controlerende bestuurlijk orgaan, de gemeenteraad."

Roel Withaar
Lijsttrekker
Gemeentebelangen Zwartewaterland