Afbeelding

Groep Genemuidenaren doet weer mee aan ‘Forza4Energy4All’

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Een groep van ruim tien Genemuidenaren, waaronder Ilona en Harmen Brouwer, gaat begin september weer meedoen aan de driedaagse actie ‘Forza4Energy4All’. Al fietsend, hardlopend of wandelend beklimmen zij dan één of meerdere van de Italiaanse bergen Gavia, Mortirolo en Stelvio. Daarmee proberen ze zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziekte.

Het is nu ruim tien maanden geleden dat de zesjarige Sam Brouwer overleed aan de gevolgen van deze genadeloze ziekte, waar nog geen medicijn tegen is. Ouders Ilona en Harmen maakten het wreed genoeg voor een tweede keer mee. Hun twee jaar oud geworden zoon Matthias had namelijk dezelfde ziekte. In een nog steeds erg moeilijke periode hebben Ilona en Harmen met hun deelname aan ‘Forza4Energy4All’ in ieder geval weer wat positieve energie en een doel voor ogen. Namelijk hun zonen eren, maar ook de ziekte onder de aandacht brengen en helpen bij de realisatie van een medicijn.

De twee werden daarbij aangespoord door Marc Wismans, die al fietsend door Nederland kinderen met een energiestofwisselingsziekte bezoekt. Vanuit Nijmegen bezocht hij vorig jaar, een paar weken voor het jaarlijks gehouden ‘Forza4Energy4All’, ook Harmen en Ilona. “Hij vroeg of wij nog naar Italië gingen”, vertelt Ilona. “Maar we waren daar na het overlijden van Sam helemaal niet mee bezig geweest. Ter ere van Sam en Matthias wilde hij de drie bergen op één dag fietsen. Hij noemde dat ‘het Sammetje’. Uiteindelijk hebben ze dat met z’n vieren gedaan.”

Het weekend ervoor besloten Harmen en Ilona ook naar Italië te gaan. “‘Het Sammetje’ hebben we helaas niet kunnen zien”, vertelt Ilona. “Maar de rest van het evenement waren we er gewoon bij. Harmen heeft zelf nog twee bergen opgefietst en ik heb er twee gelopen. Heel bijzonder, het is zo fijn daar. Je leeft echt even in een bubbel met elkaar en anderen. Toen hadden we wel zoiets: dat doen we volgend jaar ook weer. Maar dan met meer mensen en het inzamelen van geld.”

Harmen: “En zelf wil ik ook ‘het Sammetje’ fietsen. Meer dan 150 kilometer bij elkaar, met bijna 5.000 hoogtemeters. De mensen die een extra uitdaging willen, kunnen daar aan meedoen op dinsdag 4 september.”

Inmiddels hebben Harmen en Ilona een groep van ruim tien deelnemers bijeen, bestaande uit familie en vrienden. Iedere deelnemer brengt met sponsoring 1.000 euro in, waarmee het totaalbedrag dus al op ruim 10.000 euro uitkomt.

Maar het liefst gaan ze daar natuurlijk dik overheen. De komende tijd houdt de groep verschillende acties om zo veel mogelijk geld op te halen. “We zijn vorige week voor het eerst met de groep samen geweest”, vertelt Harmen. “We gaan onder andere een huis-aan-huis-collecte houden in de tweede week van juli.” Ilona: “Vanaf februari kan men bij de Albert Heijn in Genemuiden twee maanden lang emballagebonnen doneren voor onze actie. En vanaf maart ook bij de Boni.”

Verder houden Harmens zus en zwager een benefietmuziekavond in Genemuiden, op een nog nader te bepalen datum. “Mijn collega Monique Smit regelt daarnaast vanuit mijn werk, Vebe Floorcoverings, dat we met een heel team meedoen aan de Halve Marathon in Zwolle”, vertelt Ilona, die in Italië echter op de fiets meedoet. “We hopen dat we daar ook een leuk bedrag inzamelen. En er is nog een Haak-inn (woensdag 7 februari in ’t Olde Staduus, red.).”

Daarnaast nog veel ‘plannen in wording’. Verder rest de groep niets anders dan flink trainen om de Italiaanse bergreuzen te kunnen bedwingen. “Harmen gaat vrij makkelijk die bergen op, voor mij wordt het echt wel een uitdaging”, vertelt Ilona met een lach. Harmen vervolgt: “Maar ‘het Sammetje’ wordt ook zwaar voor mij, vooral emotioneel.” Ilona: “Maar dat moet ook. Ik wil het ook voelen. Ik wil diep gaan voor Sam en Matthias.”

Wie deze actie financieel wil steunen, en daarmee stichting Energy4All, kan dat doen op www.forza4energy4all.nl.

Op de foto: Rob van Stal, Harmen Brouwer, Inge Boender, Laura Vahl, Ilona Brouwer, Jacolien Blokzijl, Benno Blokzijl, Sander Brouwer, Maaike Brouwer en Martin Bakker. Imko Postma staat niet op de foto.