Bas Wilberink

Raadscolumn Gemeentebelangen: 'Verleden en Heden'

Algemeen

"Onlangs vond ik bij het opruimen van mijn bureau een polshorloge terug met een leren bandje en een opschrift op de wijzerplaat ‘Gemeente Genemuiden 1275 – 2000’. Het stond stil en omdat het al een elektrisch aangedreven horloge was moest er een nieuw batterijtje in, dus ermee naar de horlogemaker. Het klusje was snel geklaard, maar we kwamen aan de praat over het opschrift op de wijzerplaat. Het horloge was een aandenken aan het ophouden te bestaan van de gemeente Genemuiden.

Zeventien jaar geleden, in 2001, is de gemeente Genemuiden samen met de gemeenten Hasselt en Zwartsluis opgegaan in de gemeente Zwartewaterland. Geen van de drie gemeenten was een groot voorstander van dit gebeuren, maar de toenmalige Commissaris van de Koningin, de heer Hendrickx, des te meer.

Bij de officiële opening van de aanbouw aan het gemeentehuis in Genemuiden, midden jaren negentig, had hij het college en de gemeenteraad al aangekondigd dat de herindeling plaats zou vinden. Hij ging zelfs zover dat hij aangaf dat op den duur er in Overijssel nog maar drie gemeenten over zouden blijven namelijk: Zwolle, Deventer en Enschede. Zover heeft hij het gelukkig niet gebracht. Maar ons is de herindeling tot Zwartewaterland wel overkomen.

De eerste verkiezingen voor de gemeenteraad van Zwartewaterland kan ik mij nog goed herinneren. De landelijk georganiseerde partijen moesten hun kieslijsten samenstellen uit raads- en commissieleden die al zitting hadden gehad in de raden van de drie op te heffen gemeenten, hetgeen niet eenvoudig was. Wij als Gemeentebelangen hadden daar geen last van maar hebben toch een lijst samengesteld van inwoners uit de drie gemeenten.

De uitslag van die eerste verkiezingen was toch wel een kleine verrassing, de verwachtingen en prognoses van de meeste partijen kwamen niet overeen met de uitslag. Gemeentebelangen was blij met de beide zetels die wij verworven en die we nog steeds bezetten in de gemeenteraad van Zwartewaterland.

Dit brengt mij bij de komende verkiezingen van 21 maart aanstaande. Het zijn al weer de vijfde raadsverkiezingen van Zwartewaterland, en zoals altijd zijn de verwachtingen gespannen. Wat gaat het worden, hoe zal de nieuwe raad eruit zien, wie wordt er wethouder? Het antwoord is aan jullie, de stemgerechtigde kiezers van Zwartewaterland.

Ga op woensdag 21 maart met uw stemkaart naar een stembureau en breng uw stem uit op één van de politieke partijen, en natuurlijk: ‘Gemeentebelangen Lijst 5 is een goede keus’."

Roel Withaar
Lijsttrekker
Gemeentebelangen Zwartewaterland