Afbeelding
Bas Wilberink

STELLINGEN | Hoe denkt de politiek erover? (deel 2)

Algemeen

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Zwartewaterland heeft op 21 maart keuze uit zeven politieke partijen. Maar waarin verschillen zij precies van elkaar en bij welke onderwerpen schudden ze elkaar de hand? Tot en met de verkiezingen publiceert weekblad de Stadskoerier / 3 Watersteden wekelijks twee actuele stellingen. Daarop kunnen de partijen kort aangeven of ze voor/tegen zijn en waarom.

Stelling 1: Zwartewaterland is niet duurzaam genoeg. Het plaatsen van windmolens in deze gemeente is een stap in de goede richting.

BGZ
Duurzaamheid is goed. Windmolens passen echter niet op elke plek in het landschap en de omgeving.

CDA
Tegen. Samen met inwoners en ondernemers zullen we moeten onderzoeken hoe we nog beter onze energie kunnen opwekken. Windmolens alleen toestaan wanneer er een groot openbaar belang speelt en er geen alternatieven zijn.

ChristenUnie
Eens. Wind is in Nederland een goede bron van hernieuwbare energie. Wij willen een onderzoek naar de mogelijkheden van windmolens. Ruimtelijke inpassing en beperking van overlast zijn daarbij wel erg belangrijk.

Gemeentebelangen
Zwartewaterland loopt misschien niet voorop wat betreft duurzaamheid. Wel zijn en worden er zonnepanelen geplaatst en bij nieuwbouw staat de duurzaamheid hoog in het vaandel. Gemeentebelangen ziet meer heil in zonnepanelen, biogas-installaties, aardgasvrij bouwen dan in windmolens.

PvdA
Voor. Ons speerpunt: het opstellen van een lokale klimaatagenda met energiebesparende en -opwekkende maatregelen die leiden naar een CO2-neutrale gemeente in 2040. Het is vijf voor twaalf in de wereld ten aanzien van klimaatverandering.

SGP
Duurzaamheid moet meer verankerd worden in het gemeentelijk beleid. Er moet een duurzaamheidsvisie met een bijbehorend uitvoeringsplan opgesteld worden. Windmolens kunnen hier een uitwerking van zijn. De SGP staat open voor alle duurzame alternatieven.

VVD
De inzet van windmolens zou voor onze gemeente een te grote ruimtelijke vervuiling betekenen. Er zijn voldoende andere mogelijkheden waar duurzame energie door opgewekt kan worden.


Stelling 2: De gemeente moet - bovenop de bedragen die de raad onlangs al beschikbaar stelde - de komende jaren nog meer geld vrijmaken voor het onderhoud van openbaar groen en wegen/paden.

VVD
Ja, onderhoud van straten en pleinen, alsmede trottoirs, staan al jaren onder financiƫle druk en zijn kwalitatief benedenmaats.

SGP
Eens. Nu het financieel gezien beter gaat met Zwartewaterland, is het de hoogste tijd om de leefomgeving weer op orde te brengen. De SGP wil een meerjarenplan maken om wijk voor wijk naar een hoger kwaliteitsniveau te brengen.

PvdA
Voor. Inzetten op een groene omgeving, met goede wandel- en fietspaden in en om onze kernen voor een betere toegankelijkheid van natuur en landschap. Ook voor rolstoelen en rollators en het verhogen van het onderhoudsniveau van groen en wegen.

Gemeentebelangen
Het onderhoud van wegen en groen moet op een net en aanvaardbaar niveau gebracht en gehouden worden. Er wordt nu een inhaalslag gemaakt. Als er meer geld voor nodig is, moet dat beschikbaar gesteld worden.

ChristenUnie
Eens. Goed onderhoud van wegen en paden is belangrijk, ook vanwege verkeersveiligheid. Afgelopen periode is op ons initiatief daar meer geld voor vrijgemaakt. Het wegwerken van de onderhoudsachterstand van bruggen en viaducten heeft prioriteit.

CDA
Voor. Nu er de financiƫle mogelijkheden zijn, staat het CDA een verbetering van het openbaar groen voor. Ook verwachten wij dat bewoners in eigen omgeving ook zelf de handen zo af en toe uit de mouwen steken. Groen moet je ook zelf doen.

BGZ
Als de wegen of openbaar groen in slechte staat zijn, dan horen deze naar een acceptabel onderhoudsniveau te worden gebracht.