Burgemeester Bilder ondertekent het proces-verbaal waarmee de verkiezingsuitslag definitief wordt
Burgemeester Bilder ondertekent het proces-verbaal waarmee de verkiezingsuitslag definitief wordt Enrico Kolk

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – 620 stemmen waren er nodig om een zetel in de Zwartewaterlandse gemeenteraad te bemachtigen. Alle zeven deelnemende partijen hebben die zogeheten ‘kiesdeler’ gehaald. Dat meldde burgemeester Bilder tijdens de officiële bekendmaking van de verkiezingsuitslag, vrijdagmorgen. De ChristenUnie haalde die kiesdeler ruimschoots met 3009 stemmen, Gemeentebelangen met de hakken over de sloot met 672 stemmen.

De burgervader merkte op dat de verkiezingen ‘in goede orde’ zijn verlopen. Ook is er geen hertelling aangevraagd, “in tegenstelling tot de gemeente Dalfsen waar het CDA op één stem een restzetel misliep”, aldus Bilder.

In Zwartewaterland waren vier restzetels te verdelen, de overige 15 zetels zijn zogeheten ‘volle zetels’. Die werden verdeeld over de partijen, die per 620 stemmen een zetel kregen. Daarna zijn de vier restzetels verdeeld over de partijen die, na het afromen per 620 stemmen, de meeste stemmen overhielden. Dat waren in dit geval de ChristenUnie, het CDA, de PvdA en BuitenGewoon Zwartewaterland (BGZ).

De SGP kwam uit op 2491 stemmen. Het CDA volgt met 1792 stemmen, op de voet gevolgd door BGZ met 1737 stemmen. De PvdA haalde 1178 stemmen op en de VVD 901. De aantallen komen exact overeen met de voorlopige uitslag die donderdag rond middernacht bekend werd. Vrijwel alle partijen, behalve ChristenUnie en BGZ, verloren stemmen ten opzichte van 2014. Dat resulteerde bij de SGP, het CDA en Gemeentebelangen ook daadwerkelijk in het verlies van een zetel.

Om met voorkeursstemmen gekozen te worden, waren 155 stemmen nodig. Dat is een kwart van de kiesdeler van 620 stemmen. Die zogenoemde ‘voorkeursdrempel’ werd overschreden door de lijsttrekkers, zoals gebruikelijk, en een aantal gekozen kandidaten. Dat waren deze keer de CU’ers Klaas van Olst en Wilma Veldman, SGP’er Wilhelm Bisschop, Martijn Riezebosch van het CDA, Klaas Eenkhoorn van de PvdA en BGZ’er Natalie Moorman.

Bij drie partijen, SGP, CDA en BGZ, zijn daardoor kandidaten gekozen die anders geen zetel bemachtigd zouden hebben. Bekend is inmiddels dat Natalie Moorman van BGZ haar zetel niet inneemt.

Dinsdagavond is het afscheid van de gemeenteraad in de oude samenstelling. Johannes van den Berg (SGP), Karst Kolk (SGP), Simon Heetebrij (SGP), Henk Selles (CDA), Helmich Post (CDA), Astrid Dijkstra (PvdA), Henk Braamskamp (Gemeentebelangen) en Henk Buit (Fractie H. Buit) vertrekken dan. Donderdagavond worden de nieuwe raadsleden beëdigd.