Afbeelding

Leerlingen Maarten Lutherschool op expeditie

Algemeen

GENEMUIDEN - De leerlingen van groep 5 en 6 van de Maarten Lutherschool in Genemuiden zijn donderdag op expeditie geweest bij boerderij Het Kamper Riet in Genemuiden. Tijdens deze 'Expeditie Wildernis' werden ze wegwijs gemaakt bij het leven op een boerderij en in de IJssel-Vechtdelta. Door educatieve opdrachten maakten ze kennis met het rivierenlandschap.

Boerderij het Kamperriet van Henk en Jannie Vos ligt in polder De Pieper in de Kampereilanden. De klas kwam met 27 leerlingen, lerares Hannemarie en vier hulpouders. Wethouder Arie Speksnijder was ook aanwezig. Met rubberlaarzen ging hij mee het veld in. Hij grapte: "Ze zeggen weleens dat ambtenaren vaker moet hun voeten in de klei moeten".

Komende tijd worden tien expedities gehouden op het Kamperriet. Deze zijn voor basisscholen van gemeente Zwartewaterland. De expeditie bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is een natuuronderdeel, begeleid door een expeditiegids. Hierbij gaan de leerlingen zoeken naar sporen in het gras, langs rivier de Goot en op de dijk. Ook gaan ze vanuit de vogelhut op zoek naar vogels.

"Er zijn veel schelpen gevonden, ganzenpoep, beversporen (vraatsporen), veren van meeuwen en meerkoeten, gaatjes in de dijk veroorzaakt door muizen, loopsporen van vossen", legt de organisatie uit. "Vorige week was zelfs een wolf gezien in het gebied. Hier zijn helaas geen sporen van gevonden. Ook is er een hazenskelet gevonden, met nog wat restjes vacht en vlees eraan. Vanuit de vogelhut zijn meerkoeten, meeuwen, futen en een aalscholver gezien."

Het tweede onderdeel is een boerderijonderdeel, begeleid door Henk Vos. Met een opdrachtenkaart gingen de leerlingen in groepjes op zoek naar de dieren op de boerderij. De leerlingen namen een kijkje in de koeienstal. 'Hoe zien de koeien eruit?', 'hoeveel koeien zijn er?', 'wat zijn de koeien aan het doen?', 'welke koe vind je het mooist?' waren enkele vragen die ze moesten beantwoorden. Ook liet boer Henk Biest zien.

Verder gingen de leerlingen aan de slag met het evacuatieplan op de boerderij. Bij het risico op overstromen moet boer Henk zijn dieren gaan evacueren. Hoeveel dieren zijn er op de boerderij en hoe vaak moet boer Henk met zijn vrachtwagen rijden om al zijn dieren in veiligheid te brengen? Waar gaan de dieren vervolgens naartoe?

Naast de opdrachten was er ook tijd om een kijkje te nemen bij de jonge dieren. Er zijn kalfjes geboren. De jongste was zelfs van de avond er voor. Verder waren er een lammetje, twee biggetjes, een tiental kuikentjes en jonge konijntjes. In de pauze werd een broodje geroosterd en chocolademelk met slagroom gedronken, beide gemaakt van eigen koeien.