Afbeelding

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik op werkbezoek in Zwartsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS - Op uitnodiging van de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) heeft Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vrijdag een werkbezoek gebracht aan de Kop van Overijssel.

Zij heeft daarbij twee veehouderijbedrijven bezocht. Zij startte in de ochtend haar werkbezoek bij het bedrijf van familie A. den Uijl aan De Velde 26 in Zwartsluis. Naast Schreijer-Pierik waren ook vertegenwoordigers van de provincie Overijssel, het Collectief Noordwest Overijssel Agrarisch Natuurbeheer en LTO aanwezig.

Schreijer heeft zich uitgebreid laten informeren over de situatie, problemen en toekomstmogelijkheden voor deze beide bedrijven tijdens rondetafelgesprekken met de verschillende aanwezige stakeholders. Het bedrijf van de familie Den Uijl zit met nog enkele andere veehouderijbedrijven ingeklemd tussen de Natura 2000-gebieden Uiterwaarden Zwartewater & Vecht en Oldematen & Veenslootslanden. Een te hoog grondwaterpeil, veenweide-, fosfaat- en ganzenproblematiek komen hier samen.

Agrarische belangen komen dan niet altijd overeen met de natuurdoelen die voor deze Natura 2000-gebieden zijn vastgesteld. "Ondanks dat het bedrijf van de familie Den Uijl aan de hoogste eisen van milieu- en diervriendelijkheid voldoet, is de toekomst toch onzeker door mogelijke nieuwe regelgeving", legt NOJG Overijssel uit. "Mevrouw Schreijer deed uitgebreid verslag van haar werkzaamheden in Brussel en de mogelijkheden die er zijn daarop invloed uit te oefenen. Ook de veelgehoorde klacht dat alle beperkende maatregelen uit Brussel komen, kon zij weerleggen. Volgens mevrouw Schreijer heeft Nederland de neiging om in Brussel vastgestelde maatregelen nog met een extra sausje aanvullende eisen te verzwaren."

Het ochtendprogramma werd afgesloten met een bedrijfsrondgang. Het middagprogramma zette zicht voort bij de familie Boer in Giethoorn; een extensief veehouderijbedrijf met 42 Herefords-koeien die jaarrond buiten lopen in De Wieden. Het werkbezoek werd afgesloten met een vaartocht door de Wieden en een deel van Giethoorn.