Wiggers
Wiggers Enrico Kolk

Kokosafdeling Rinos door zonnepanelen volledig duurzaam

Algemeen

GENEMUIDEN - Met de ingebruikname van 1.200 zonnepanelen op het dak van de eigen fabriek worden de kokosmatten van Rinos nu volledig met duurzame energie geproduceerd. Vandaag is de installatie feestelijk geopend door wethouder Gerrit Knol.

Hij onthulde de monitor in de productiehal van de kokosmatten waarop real time de opbrengst van de zonnepanelen is te volgen. "Minister Wiebes heeft onlangs het einde van gas als grootschalige energiebron in Nederland aangekondigd. Wij nemen vandaag alvast afscheid van gas in onze kokosafdeling", zegt algemeen directeur Martin Mulder.

De kokosmatten, die de bakermat vormen van de grote tapijtindustrie in Genemuiden, worden al vele decennia bij Rinos geproduceerd met behulp van gasgestookte ovens. In deze installatie ging dusdanig veel energie verloren dat het rendement zeer laag was. De buitenkant van de oventunnel was behoorlijk heet. Al die warmte gaat verloren. "Als een strijkijzer zo snel warm kan worden en weer kan afkoelen, moet dat in onze productielijn ook kunnen", dacht operationeel directeur Gerrit Wiggers.

Zijn idee vormde de basis voor de ombouw van de productielijn van een gasgestookte installatie naar een elektrische verwarming met zeer nauwkeurig instelbare zones. Daarmee werd direct de installatie van zonnepanelen op het platte dak van de fabriek aantrekkelijk om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Het aanvragen van subsidie kostte enige tijd, de daadwerkelijke installatie nam slechts drie weken in beslag.

Al met al ligt er nu 36.000 kilo aan zonnepanelen op het dak van de backing-afdeling van Rinos. Dat is samen goed voor de opwekking van 280.000 kilowattuur (kWh) per jaar, wat gelijk staat aan het verbruik van 80 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

De kokosmatten van Rinos worden nu volledig met duurzame energie geproduceerd, zegt Mulder. “En we besparen 30 procent energie, doordat we veel directer kunnen verwarmen. We mogen er trots op zijn dat we deze vooruitziende blik hebben gehad. En zo helpen we minister Wiebes ook een handje door onze verantwoordelijkheid te tonen.”